Mexicaanse familie opgesloten achter prikkeldraad

0
306
Een Mexicaanse christenfamilie in de staat Hidalgo weigerde geld te doneren voor religieuze feesten. Dorpsbewoners waren hier zo boos over, dat ze rondom het huis van de christenen 1,5 meter hoog prikkeldraad spanden. Het gezin staat nu voor de keus: of betalen of het dorp verlaten.

“Ikzelf kan nog wel doorgaan met protesteren, maar mijn vader is oud en moe”, vertelt Uriel Hernández. De christelijke jongeman woont samen met zijn vrouw en zijn vader in één huis. “De spanning met de inwoners van ons dorp Coamontax begon in november vorig jaar. Mijn vader werd gedwongen traditionele Maya-vereringen in het dorp te ondersteunen. We meldden dit voorval bij het Bureau voor Mensenrechten en sindsdien gaan de pesterijen door. De bewoners van ons dorp hebben 1,5 meter hoog prikkeldraad om ons huis gespannen en we kunnen er niet meer uit.”

Kort na het incident in november werd Uriel’s vader twee keer kort gevangengezet omdat hij weigerde traditionele feesten financieel te steunen. Dorpsleiders zijn verontwaardigd dat Uriel melding maakte van ‘agressie tegen christelijke minderheden’. Bij een hoorzitting kwamen niet alleen de twee dorpsleiders opdagen, maar ze namen dertig dorpsbewoners mee om de christenen te intimideren.

Nadat met stokken bewapende mannen in februari prikkeldraad rond het huis spanden, kreeg het gezin een waarschuwing: ‘betaal de verplichte bijdrage binnen tien dagen of verlaat het dorp’. De familie Hernandez kan alleen naar buiten als ze over het prikkeldraad heen klimmen.

De afgelopen maand benaderde Uriel landelijke en regionale overheden, maar hij kreeg geen steun. Omdat christenen in veel dorpen in de minderheid zijn, staan ze er alleen voor. Open Doors Mexico steunt Uriel en probeert te zorgen voor juridische ondersteuning.

Mexico staat op plaats 39 van de Ranglijst Christenvervolging. Het geweld tegen christenen nam in 2018 toe. Priesters en voorgangers die zich openlijk uitspreken tegen drugsmisbruik en geweld lopen gevaar. Daarnaast hadden ook Mexicaanse gelovigen met een inheemse achtergrond het zwaar. Doordat zij breken met tradities, worden ze gediscrimineerd, gevangengezet, mishandeld, verstoten of vermoord. Ruim 20 procent van de Mexicaanse bevolking behoort tot een inheemse stam.

Bron: Open Doors