40 Christenen 5 jaar onschuldig in gevangenis

0
485

Christenen in Pakistan verheugen zich nadat een rechtbank gisteren 40 mensen heeft vrijgesproken wegens vermeende betrokkenheid bij het lynchen van twee mensen in een district buiten Lahore.

De 40 personen, bijna allen Christenen, schreeuwden “Alleluia, Prijs God” toen het antiterrorisme-hof in Lahore hun vrijlating beval na bijna vijf jaar in hechtenis. Meer dan 40 anderen, beschuldigd van minder ernstige misdrijven, werden op borgtocht vrijgesproken. Allen waren gearresteerd toen de politie reageerde op rellen in Youhanabad, een wijk van Lahore waar veel Christenen wonen. De rellen werden aangewakkerd door zelfmoordaanslagen op twee kerken op zondagochtend 15 maart 2015. Daarbij kwamen ten minste 15 mensen om en raakten meer dan 70 mensen gewond.

In een gesprek met hulporganisatie Kerk in Nood (ACN), slechts enkele uren na de vrijspraak, beschrijft priester Emmanuel ‘Mani’ Yousaf hoe een golf van emoties door het hof ging toen de verdachten het besluit van het hof begonnen te absorberen. Volgens het hof is er onvoldoende bewijs om de schuld van de mannen te bewijzen. “Twee andere verdachten zijn in de gevangenis gestorven te midden van berichten over fysieke mishandeling en druk om zich tot de Islam te bekeren”, aldus pr. Yousaf, directeur van de Nationale Commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede.

Dat de andere verdachten nu weer vrij zijn om naar hun huizen en hun families te gaan, noemt hij geweldig nieuws. “In heel Pakistan was men elke dag aan het bidden dat het hof in hun voordeel zou beslissen. De verdachten hebben een groot, groot trauma meegemaakt en komen nu, godzijdank, aan de andere kant naar buiten.”

Pr. Yousaf bedankte Kerk in Nood voor het verlenen van de juridische bijstand die volgens hem cruciaal is geweest voor de succesvolle uitkomst van deze zaak. Naast de financiering van juridische kosten sponsorde Kerk in Nood ook het onderwijs van gezinsleden van de verdachten. Volgens pr. Yousaf hebben de gezinnen van de verdachten geworsteld om levenskosten te dekken omdat de mannen achter de tralies kostwinners waren. “Dankzij Kerk in Nood zijn zij nu in staat om hun leven weer op te pakken.” Kerk in Nood heeft beloofd de families van de verdachten het komende jaar te blijven helpen.

Bron: Kerk in Nood