De 21 mannen in het oranje

0
421

Het is bijna 5 jaar geleden dat de vreselijke beelden wereldwijd vertoond werden. In een gruwelijke propagandavideo liet IS zien hoe 21 mannen, gekleed in oranje overalls, onthoofd werden op een strand in Libië. Jurist en schrijver Martin Mosebach bezocht hun nabestaanden en schreef zijn bevindingen en ontmoetingen in De 21 – Een reis door het land van de koptische martelaren, verschenen bij Royal Jongbloed Publishing.

Wat was de impact op de nabestaanden van deze onthoofde christenen?

Hoe is het nu met deze families en wie waren deze mannen? Martin Mosebach reisde naar Egypte om de families van deze 21 mannen te ontmoeten en hun geloofsvertrouwen te leren begrijpen. Tijdens de gesprekken met de nabestaanden vormde hij zich een beeld van hun – voor hem onbekende – leefwereld. Hij ontdekte dat de Koptische ‘Kerk van de Martelaren’ een traditie heeft die verrassend levend blijkt te zijn.

Een bijzonder kijkje achter de deuren van deze families

Met deze video wilde IS angst zaaien. Maar op de gezinnen van de vermoorde mannen had de video een heel ander effect. Zij haalden kracht uit hun geloof en waren trots op hun zoon als martelaar. Hun geloof was sterker geworden door de pijn.

Wat zouden de moordenaars ervan denken als ze wisten dat de families van hun slachtoffers de video in zo’n entourage en op zo’n manier bekeken? Zou het hen dan verbazen hoe onverstoorbaar deze eenvoudige mensen waren? Dat het deze mensen was gelukt om de poging om hen lam te slaan en angstig te maken, om te zetten in iets anders? Zouden ze inzien dat ze hun wreedheid hun doel hadden gemist – dat hun poging om te intimideren en te choqueren was mislukt? – pagina 120

‘Martin Mosebach schreef van zijn ontdekkingsreis naar de kracht van het geloof van de kopten een verslag dat tot nadenken stemt.’ – René Zeeman in Terdege.

Over de auteur

Martin Mosebach werd in 1951 geboren in Frankfurt am Main. Aanvankelijk was hij jurist, maar later heeft hij zich volledig aan het schrijven gewijd. Sinds 1983 zijn er elf romans van zijn hand verschenen, en daarnaast nog veel verhalen, gedichten en essays over kunst en literatuur, over historische en politieke onderwerpen.

Het NOS-bericht uit 2015

De 21 – Een reis door het land van Koptische martelaren | Martin Mosebach | paperback, 224 blz. | ISBN 9789033802089 | € 20,00 | Ark Media

Bron: Royal Jongbloed