Actie vereist tegen onderdrukking christelijke Rohingya

0
561

Christelijke Rohingya vluchtelingen uit Myanmar en in een kamp in Bangladesh, hebben dringend hulp nodig en hun veiligheid moet gegarandeerd worden. Dat is de boodschap van Peter van Dalen (ChristenUnie) en 19 collega-Europarlementariërs.

De Europarlementariërs maken zich ernstige zorgen over de toestand in het vluchtelingenkamp Kutupalong in Bangladesh. Op 27 januari dit jaar hebben honderden mensen – waaronder hoogstwaarschijnlijk militanten van rebellenbeweging ARSA – circa honderd christenen aangevallen. Zes van hen zijn ernstig gewond geraakt en elf mensen in elkaar geslagen. Achttien huizen en een kerk zijn geplunderd en vernietigd. Abu Taher en zijn tienerdochter Mizan Atker zijn die dag gekidnapt door de rebellenbeweging ARSA.

Het is slechts een voorbeeld uit een reeks schokkende gebeurtenis. Van Dalen: “De Rohingya in het algemeen, en zeker de christenen onder hen, worden verschrikkelijk behandeld, terwijl een groot deel van de wereld wegkijkt. Deze situatie mag niet onderbelicht blijven”.

De Europarlementariërs roepen EU-buitenlandchef Josep Borell in een gezamenlijke brief op om er alles aan te doen, om de politie en het leger in Bangladesh er toe aan te zetten Abu Taher en Mizan Atker zo snel mogelijk te vinden en vrij te laten. Daarnaast vinden ze dat ook de christelijke Rohyinga, die een minderheid binnen een minderheid vormen, bescherming moeten ontvangen.
De Europarlementariërs die de brief ondertekend hebben komen uit verschillende landen en politieke partijen, maar onderschrijven allemaal dat de vrijheid van godsdienst of religie een mensenrecht is dat beschermd dient te worden.

Bron: ChristenUnie Eurofractie / Foto: Pixabay.com