Alle katholieke ziekenhuizen in Eritrea gesloten

0
308
De Eritrese overheid heeft alle 22 katholieke ziekenhuizen en gezondheidscentra in het land gesloten. Ook werden er de afgelopen twee maanden 175 christenen gearresteerd. De VN- rapporteur over Eritrea, Daniele Kravetz, maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkelingen.

Op 5 juli sloot de politie de laatste kliniek in Zagar, een stad dertig kilometer buiten Asmara. “De nonnen kregen opdracht om het ziekenhuis onmiddellijk te verlaten”, zo luidt een rapport dat gepubliceerd werd. “Ook mochten ze geen apparatuur met zich meenemen.” De 21 andere sluitingen gingen er volgens Kravetz op eenzelfde manier aan toe: soldaten hielden de wacht bij de gebouwen, patiënten werden naar huis gestuurd en medisch personeel bedreigd.

Krevetz is ook bezorgd over de arrestaties van christenen van wie er nog steeds 125 vastzitten. Onder de gevangenen bevinden zich vijf orthodoxe priesters van het Debre Bizen klooster. Drie van hen zijn ouder dan zeventig jaar. Vermoedelijk werden ze gearresteerd omdat ze protesteerden tegen de bemoeienis van de staat met kerkzaken. Kravetz: “Deze acties laten zien dat de situatie van de mensenrechten in het land onveranderd is. Ik roep de Eritrese overheid op om zich aan internationale afspraken te houden. Ze zijn lid van de Mensenrechtenraad en behoren landgenoten vrijheid van geloof te garanderen.”

De sluiting van katholieke centra komt na een brief die vier bisschoppen verstuurden op 29 april. In de brief riepen ze op tot dialoog over vrede en verzoening zodat er een eind komt aan de vlucht van duizenden landgenoten. De overheid ontkent dat er een verband ligt tussen de brief en de sluiting van de centra. Religieuze richtlijnen uit 1995 zouden hen ertoe verplichten de centra te sluiten.

Eritrea staat op plaats 7 van de Ranglijst Christenvervolging. Het land staat al ruim tien jaar in de top-10 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Nog steeds zitten vele christenen gevangen om hun geloof. Hun aantal is onbekend. Zonder enige vorm van proces zijn ze opgepakt.

Zie ook: 141 christenen gearresteerd in Eritrea