Boko Haram-strijders hakken oren van vrouwen af

0
315
Boko Haram-strijders hebben de oren van vrouwen afgehakt tijdens een overval op een christelijk dorp in Kameroen.

Ze vielen het dorp Kalagari in het noordwesten van Kameroen op 29 juli ‘s nachts binnen. Nadat ze de lokale burgerwacht hadden weggejaagd, ontvoerden ze acht vrouwen. Voordat ze sommige van hen lieten gaan, hakten ze bij een aantal vrouwen een oor af (zie foto). Na hun vrijlating ontvingen de vrouwen medische zorg. Het is niet bekend of sommige vrouwen nog worden vastgehouden.

Drie dagen voor de aanval vielen Boko Haram-strijders de dorpen Kalagari en Doublé ook al binnen. Toen vermoorden ze drie inwoners die als burgerwacht functioneerden.

“Er lijkt soms geen grens te zijn aan het leed dat mensen elkaar aandoen”, zegt woordvoerder Klaas Muurling van Open Doors, “Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de achterliggende redenen voor de extreme wreedheid van de strijders. Het lijkt op een verandering van tactiek om burgers te straffen die zich niet-islamitisch gedragen.”
Op 26 juli bestond Boko Haram tien jaar. De strijd van de terroristische organisatie resulteerde in die jaren in tienduizenden slachtoffers, duizenden ontvoeringen en gedwongen bekeringen en miljoenen vluchtelingen.

In 2014 was de terreurorganisatie op z’n sterkst. In april van dat jaar werden driehonderd Chibok meisjes ontvoerd. Ruim honderd meisjes worden nog steeds door de strijders vastgehouden.

In 2018 werden 105 meisjes van een school in Dapchi ontvoerd. Een maand later kwamen 103 meisjes vrij. Een meisje was tijdens de kidnapping overleden en een ander meisje, Leah, bleef in gevangenschap omdat ze weigerde haar geloof in Jezus Christus af te zweren.
Vandaag de dag is Boko Haram (ook wel: ISWAP, wat betekent Islamic State’s West Africa Province) met meer dan 3.000 strijders de grootste IS-afdeling buiten het Midden-Oosten. Inmiddels is Boko Haram ook actief in Niger, Tsjaad en Kameroen.

Bron: Open Doors / Fotobijschrift: Drie Kameroense slachtoffers van Boko Haram – Photo credit: MIEPNA International