Eritrese overheid arresteert christenen tijdens bijeenkomsten

0
426
eritrea-1758950_1280

Minstens 45 christenen in Eritrea zijn gearresteerd tijdens een huiskerkdienst en een bruiloft. De autoriteiten grijpen de coronacrisis aan om hun greep op Eritrese christenen te vergroten.

In april overviel de politie een huiskerkbijeenkomst in Mai Chehot. Vijftien christenen werden gearresteerd en afgevoerd naar het politiebureau. Korte tijd daarna werden ze opgesloten in de Mai Serwagevangenis. Volgens Amnesty International zitten er twee keer zoveel personen gevangen in deze gevangenis dan de bepaalde capaciteit. Gevangenen slapen om de beurt op de vloer omdat er te weinig ruimte is. Ook zijn er maar twintig toiletten beschikbaar.

Eind juni werden dertig christenen gearresteerd tijdens een christelijke bruiloft. Ook dezen zijn opgesloten.

Berhane Asmelash, directeur van Release Eritrea, zei tegen Christian Solidarity Worldwide (CSW) dat de aanhoudingen niets met corona-maatregelen te maken hebben. “De overheid beweert dat de arrestaties te maken hebben met de beperkingen rond het coronavirus. Maar het optreden van de politie is veel te hardhandig. Waarom worden ze onder zulke omstandigheden gevangen gezet? Waarom kregen ze geen boete of een waarschuwing?”

Sinds het begin van de coronapandemie vinden mensenrechtengroepen in het land dat de overheid de situatie niet goed aanpakt. Ashmelash benoemt de zorgelijke situatie van de 48.000 gevangenen in het land. Onder hen zijn vele christenen die vaak al tien jaar of langer vast zitten. Gevangenen krijgen geen voedsel en zijn afhankelijk van familie om hen voedsel te brengen. Vanwege de lockdown is er geen bezoek mogelijk. “De regering vraagt zelfs de bevolking om geld te doneren om het virus te bestrijden.”

Volgens de mensenrechtenorganisatie Red Sea Afar hebben de autoriteiten voedselhulp in beslag genomen en zijn nog meer ziekenhuizen in het land gesloten. In juni 2019 werden alle katholieke klinieken en ziekenhuizen door de overheid gesloten.

Bron: CSW, Open Doors, Amnesty International / Foto: Pixabay.com