Iraanse christenen op borgtocht vrij

0
298
Zeven christenen van de Church of Iran zijn onlangs op borgtocht vrijgelaten. Twee anderen zitten nog gevangen.
 
Hossein Kadivar werd vrijgelaten op zaterdag 16 maart. Op zondag en maandag volgden Babak Hosseinzadeh, Behnam Akhlaghi, Kamal Naamanian, Mohammed Vafada en Khalil Dehkanpour. Hun vrijlating was mogelijk na het betalen van een borgtochtsom van ruim 10.000 euro. Ook Mehdi Khatibi zou zijn vrijgelaten. De reden van hun arrestatie en de aanklacht tegen de broeders is onbekend. Zoals bij vele andere gearresteerde Iraanse christenen zijn ze voorlopig op vrije voeten, totdat ze een oproep van de rechtbank ontvangen. Wanneer hun zaak voor de rechter komt is onzeker.
 
Khalil Dehkanpour en Hossein Kadivar werden eind januari opgepakt en opgesloten in de Lakan-gevangenis. Hun pastor, Abdolreza Haghnejad, werd bij zijn huis op 10 februari gearresteerd. Vijf dagen later werden Kamal Naamanian, Mohammed Vafada en Shahrooz Eslamdous opgepakt. Babak Hosseinzadeh, Mehdi Khatibi en Behnam Akhlaghi werden op 23 februari gearresteerd.

Abdolreza Haghnejad en Shahrooz Eslamdous zitten nog gevangen. Haghnejad is aangeklaagd vanwege ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid en het promoten van zionistisch christendom’. Familie en vrienden van de gearresteerde christenen zijn dankbaar dat de christenen op borgtocht vrij zijn, maar vragen gebed voor de vrijlating van Haghnejad en Eslamdous.
 
In Iran zijn ten minste 45 christenen van verschillende denominaties gearresteerd in 2018. Een aantal is veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Hun families worden ondertussen publiekelijk vernederd. De politie viel het afgelopen jaar meerdere huiskerken binnen. Het merendeel van deze huiskerken is op non-actief gesteld.
 
Iran staat op de negende plek op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Sinds het verschijnen van de Ranglijst Christenvervolging in 1993 staat het land in de top-tien. Een paar keer stond het land zelfs op de tweede plaats.
 
Bron: MEC