Cycloon Idai: Medair zet het internationale noodhulpteam in

0
293
Medair stuurt een noodhulpteam naar Mozambique om de overlevenden van cycloon Idai te ondersteunen. Een team van ervaren noodhulpprofessionals zal in de komende 48 uur in Mozambique aankomen. Ze zullen snel onderzoek uitvoeren naar de behoeften en beginnen met hulp voor de meest dringende noden.

Meer dan 2,6 miljoen mensen zijn getroffen door de verwoestende tropische cycloon Idai die van 14 tot 16 maart over Mozambique, Zimbabwe en Malawi trok. De cycloon kwam aan land bij de stad Beira in Mozambique en liet een spoor van verwoesting achter. Alleen al in Mozambique zijn meer dan 240 mensen omgekomen. Het dodental zal naar men vreest in de komende dagen nog stijgen.

“Deze ramp is enorm. Vrijwel de hele stad Beira is verwoest en meerdere gebieden zijn zwaar overstroomd. Veel mensen zitten nog vast op de daken van hun huizen,” vertelt Anne Reitsema, internationaal programmadirecteur van Medair. “Door deze cycloon zitten mensen helemaal aan de grond, ze zijn zo kwetsbaar en proberen te overleven en weer op te staan na zo’n enorme ramp.”

Honderdduizenden mensen zijn dakloos geworden en wegen en bruggen zijn zwaar beschadigd. Er zijn ook zorgen over de voedselzekerheid omdat de gewassen zijn weggespoeld voordat er geoogst is. Door de overstromingen en het gebrek aan goede sanitatie en veilig drinkwater is er een verhoogd risico op uitbraken van ziekten zoals cholera.

“De noden zijn enorm. Er is dringend behoefte aan veilig drinkwater, voedsel en onderdak. De infrastructuur is zwaar beschadigd en het water staat metershoog. Daardoor is de toegankelijkheid beperkt, maar we doen alles wat we kunnen om de mensen te bereiken die dringend noodhulp nodig hebben,” zegt Anne.

Foto van cycloon Idai in Mozambique. De cycloon trok op 14 maart 2019 over Mozambique.
Foto: ©Food for the Hungry

Bron: Medair