Iraanse moslimbekeerlingen krijgen celstraf voor propaganda tegen de staat

0
323
Drie Iraanse ex-moslims vragen om gebed nadat ze zijn veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf. Ze werden veroordeeld om hun christelijke geloof, maar tekenen beroep aan tegen hun straf.

Asghar Salehi (43), Mohammadreza Rezaei (35) en een derde gelovige uit de Fars-provincie in het zuidwesten van Iran moesten op 16 september naar de rechtbank in Eghlid komen. Zes dagen later hoorden ze dat ze zes maanden celstraf krijgen voor ‘propaganda tegen de staat door het promoten van zionistisch christendom’. De straf werd gebaseerd op Artikel 500 van het strafwetboek.
 
Een jaar geleden op 18 september 2018 vielen agenten de huizen van Asghar en Mohammadreza binnen. Zij en vier anderen werden opgepakt. Asghar werd drie dagen lang geblinddoekt verhoord. Daarna werd hij naar de gevangenis in Eghlid overgebracht waar hij acht dagen vastzat. Hij werd in afwachting van de rechtszaak vrijgelaten.
 
Op 18 april 2019 kondigde de rechter al aan dat hun ‘propaganda tegen de islamitische republiek’ reden was voor een veroordeling. Asghar kreeg geen gelegenheid om zich te verdedigen. De rechter waarschuwde hem dat hij in de gaten werd gehouden en dat hij zijn christelijke activiteiten moest stoppen voor dat hij weer moest voorkomen.
 
De broeders hebben beroep aangetekend op 24 september.
 
Iran staat op plaats 9 van de Ranglijst Christenvervolging. De Iraanse kerk groeit in aantal (nu 800.000 gelovigen) en bestaat voor negentig procent uit ex-moslims.
 
Bron: Middle East Concern (MEC) en Open Doors / Foto: Foto Open Doors – kerk in de stad Shiraz