Islamisering dreigt in noorden van Mozambique

0
404
Mozambique
Mozambique

Islamitische extremisten zijn bezig in Noord-Mozambique een nieuwe machtsbasis te vestigen. Vooral de christenen in deze regio voelen zich bedreigd. Mozambique heeft Zuid-Afrika om bijstand gevraagd.

Radicale strijders, die mogelijk banden hebben met de Somalische terreurbeweging al-Shabaab, voerden eind juni een gedurfde aanval uit op Mocímboa da Praia in de noordelijke kustprovincie Cabo Delgado. Daarbij staken ze tientallen huizen, winkels, een school, het ziekenhuis en de plaatselijke katholieke kerk in brand. Zeker 200.000 mensen zijn dit jaar op de vlucht geslagen, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Het geweld duurde enkele uren, meldde The Times of Israel, waarbij een onbekend aantal burgers is omgekomen. De aanvallers bevrijdden gevangenen uit een lokale gevangenis en hieven zwarte vlaggen van de Islamitische Staat (IS). De aanvallers maakten ook wapens uit een kazerne buit en verdwenen na een korte confrontatie met politie en leger. IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een deel van de aanslagen, maar er zijn aanwijzingen dat ook extremisten uit Kenia en Tanzania betrokken zijn bij het geweld. Zij willen de sharia invoeren.

De aanhoudende onveiligheid in het noorden van Mozambique veroorzaakt angst en paniek onder de lokale bevolking, meldt Open Doors. De organisatie die opkomt voor geloofsvervolgden heeft de autoriteiten opgeroepen de ernstig getraumatiseerde christenen van Cabo Delgado te helpen. Open Doors kreeg van twintig kerkleiders en meer dan 300 ontheemde families smeekbeden om hulp.

Mocímboa da Praia is een logistiek knooppunt voor de exploitatie van nieuw ontdekt aardgas. Eind maart vielen rebellen de stad aan. In de eerste week van april vielen bij een aanval op het nabijgelegen Xitaxi 52 doden, toen jongeren weigerden zich bij de extremisten aan te sluiten. Bij aanvallen op dorpen rond Muidumbe werd onder meer een kerk in brand gestoken.

Het geweld begon in oktober 2017. De onrust is volgens waarnemers aangewakkerd door de vermeende marginalisering van de meerderheid van de moslimbevolking van Cabo Delgado. De regering, die zegt in de afgelopen maanden meer dan honderd opstandelingen te hebben gedood, wordt beschuldigd van wreedheid tegen burgers.

Mozambique heeft het Zuid-Afrikaanse leger om bijstand gevraagd. IS reageerde daarop met de waarschuwing “een slagveld binnen de grenzen van Zuid-Afrika te openen”. De commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement heeft op 6 juli opgeroepen tot doortastende maatregelen om te voorkomen dat het land een nieuw centrum van islamistisch terrorisme wordt.

De Verenigde Staten vrezen dat in het noorden van Mozambique zich hetzelfde gaat afspelen als in Nigeria met Boko Haram. “Boko Haram was een kleine beweging, maar door de manier waarop de Nigeriaanse regering erop reageerde, groeide het uit tot een zeer ernstige bedreiging. Niet alleen voor het noordoosten van Nigeria, maar ook voor de omliggende landen”, zei de Amerikaanse onderminister Tibor Nagy tegen de nieuwssite Foreign Policy.

Bron: Open Doors