Poetin en Orbán: bescherm vervolgde christenen

0
326
Regeringen van Hongarije en Rusland zijn overeengekomen samen te werken bij de bescherming van vervolgde christenen, inclusief in door oorlog verscheurde Syrië en andere landen in het Midden-Oosten. Dat meldt BosNewsLife, een met Uitdaging samenwerkend christelijk persagentschap.

De Russische president Vladimir Poetin sprak op een conferentie in Boedapest zijn zorgen uit over een ‘massale uittocht’ van christelijke gemeenschappen. Hij zei dat het ondersteunen van christenen in conflictgebieden nu ‘een topprioriteit’ is voor Rusland. Hij besprak het lot van vervolgde christenen met de, overigens fel tegen migratie gerichte premier Viktor Orbán van Hongarije en leiders van kerken in het Midden-Oosten. De Russische leider zei dat zijn natie zich bij Hongarije wil aansluiten bij de inspanningen om christenen in probleemgebieden, zoals Syrië, te beschermen.

In het Midden-Oosten en Azië ervaart 1 op de 3 christenen vervolging, volgens Open Doors. Hongarije heeft tientallen miljoenen dollars uitgegeven aan het bouwen of renoveren van kerken, ziekenhuizen en andere humanitaire hulp. Veel hulp is gericht op christenen in het Midden-Oosten, waar duizenden doden, gewonden of ontheemden zijn, door oorlogen en extremistische aanvallen.

GEZICHTSCRITICISME
Poetin, wiens leger kritiek krijgt door Russisch gedrag in gebieden als Syrië, zegt dat hij het Midden-Oosten ziet als ‘de bakermat van het christendom’. “Maar christenen lopen daar gevaar en worden vervolgd, vermoord, verkracht en beroofd”, zei hij. De president beloofde dat Rusland alles zou doen om christenen in het Midden-Oosten te beschermen en dat Rusland wil helpen bij het herstel en behoud van christelijke ‘heilige plaatsen’ en gemeenten. Hij beweerde dat Russische troepen al joodse groepen helpen en dat ze ook moskeeën in de onrustige regio hebben hersteld.

De Russische president ontmoette ook leiders van kerken in het Midden-Oosten die wanhopig waren over geweld dat tegen hen was gericht. “We kijken wat er met de christenen in het Midden-Oosten gebeurt met tranen in onze ogen,” vertelde Poetin hen. “We maken ons zorgen over een massale uittocht van christenen uit het Midden-Oosten.”

EXODUS BEËINDIGEN?
Premier Orbán, die de conferentie organiseerde, zei dat hij het met Poetin eens was dat de uittocht van christenen in het Midden-Oosten moest eindigen. “Het is ook een onderdeel van ons beleid dat we oproepen hulp te bieden waar het nodig is in plaats van de problemen hier naartoe te brengen.” Maar hij is onder vuur genomen door de Europese Unie en enkele organisaties voor christelijke rechten over het bouwen van enorme hekken langs de grenzen en het vasthouden van asielzoekers in containers. In de praktijk hebben die acties vooral gevolgen voor moslimmigranten. Maar Hongarije is ook terughoudend wat huisvesting van christelijke vluchtelingen betreft, hoewel Boedapest beweert dat het onderdak biedt aan sommige christelijke groepen. De premier van Hongarije verdedigde zijn samenwerking met Rusland en zij met dat land banden te onderhouden, ondanks westerse kritiek op de rol van Moskou in conflicten als in Syrië en Oekraïne.

“GODS CREATIE”
Orbán merkte op dat Hongarije zijn adres niet kon wijzigen. “Elke natie is waar God het heeft geschapen. Voor Hongarije is dit een driehoek Moskou-Berlijn-Istanbul. ” Hij zei dat Hongarije sterk afhankelijk is van Russisch aardgas en olie en daarom lid wil worden van de TurkStream-gasleiding, om de aanvoerroutes te vergroten. De controversiële pijpleiding zou Oekraïne omzeilen, wegens voortdurende politieke spanningen tussen Hongarije en zijn buurlanden.

Orbán verdedigde woensdag het veto van Hongarije over een verklaring van Oekraïne betreffende het militaire bondgenootschap van de NAVO. Hij zei dat Hongarije geraakt erdoor was dat de verklaring geen verwijzingen bevat naar de discriminatie van minderheden. Hongarije zegt dat het zich vooral zorgen maakt over de behandeling van ongeveer 125.000 etnische Hongaren in Oekraïne, van wie velen behoren tot de katholieke en Hongaarse hervormde kerken. De regering van Orbán beweert dat veranderingen in het Oekraïense onderwijs en taalwetten de rechten van minderheden beperken. Kiev staat ook etnische Hongaren niet toe een dubbele nationaliteit te hebben. Hongarije heeft de afgelopen jaren duizenden paspoorten verstrekt aan etnische Hongaren.