Smeekbede van ouders Leah Sharibu aan president Nigeria

0
626

Met een emotionele smeekbede hebben de ouders van Leah Sharibu zich gericht tot president Buhari van Nigeria. Zij herinneren hem aan zijn belofte om te zorgen voor de vrijlating van hun in 2018 ontvoerde dochter.

Leah werd op 19 februari 2018 ontvoerd met meer dan honderd andere studenten van haar school in Dapchi, in de deelstaat Yobe. Terwijl haar vrienden een maand later werden vrijgelaten, besloot de radicaalislamitische Boko Haram de toen 15-jarige Leah vast te houden, naar verluidt omdat ze weigerde haar christelijk geloof op te geven.

Noodgedwongen bekering
In de afgelopen drie jaar sijpelden berichten door dat Leah gedwongen is zich te bekeren tot de islam. Zij moest trouwen met een Boko Haram-leider en heeft een kind van hem. Leahs vader heeft gezegd dat het hele gezin wil dat hun dochter terug is, met of zonder baby.
In een open brief roepen Nathan en Rebecca Sharibu president Muhammadu Buhari nu op zijn belofte na te komen die hij in 2018 aan Leah’s moeder deed. “Mijnheer de president, u heeft me aan de telefoon beloofd dat mijn dochter binnenkort zal worden vrijgelaten omdat er onderhandelingen gaande zijn. Het zou niet lang duren voordat Leah naar huis kon terugkeren, maar inmiddels is het meer dan twee jaar geleden dat u die belofte deed. Leah is nu drie jaar in gevangenschap”, schrijven de ouders.

‘We horen niets’
Dominee Gideon Para Mallam, die bevriend is met de ouders, zei tegen Open Doors dat het stilzwijgen van de overheid “verontrustend” is. “De ouders verdienen het om, in ieder geval heimelijk, door de regering te worden ingelicht. Maar we horen niets”, zei hij.
Hoewel de gevoeligheid van gijzelingsonderhandelingen een zekere mate van geheimhouding vereist, moet de regering veel meer meeleven met de families van gevangenen, stelt Jo Newhouse, woordvoerster van Open Doors Afrika. “Wij hebben er ​​bij de regering op aangedrongen actief contact te houden met de getraumatiseerde ouders van de gijzelaars.”

Chibok-dagboeken
Enkele meisjes die in april 2014 door Boko Haram van hun school in Chibok, in het noordoosten van Nigeria, zijn ontvoerd en later weer vrijkwamen, hebben dagboeken gedeeld die ze in gevangenschap bijhielden. Dat meldt de BBC.
De christelijke student Naomi Adamu was 24 toen Boko Haram de school binnenviel. Net als de meeste andere ontvoerde meisjes was ze christen en weigerde ze in gevangenschap te trouwen of haar geloof te verloochenen, zei ze tegen de BBC. Als een daad van verzet hielden zij en enkele van de andere meisjes een dagboek bij met behulp van notitieboekjes die de militanten hen hadden gegeven om islamitische verzen op te schrijven.
“We besloten dat we onze verhalen moesten opschrijven, zodat als een van ons zou ontsnappen, we mensen konden laten weten wat er met ons was gebeurd”, vertelde ze. De meisjes schreven ook Bijbelverzen en gebeden in het dagboek dat ze verborgen hielden voor hun bewakers.
De militanten probeerden met uithongering, afranseling en intimidatie de wil van de meisjes te breken. Ondanks de risico’s smokkelden Adamu en enkele meisjes voedsel binnen. Ze gingen ook zover dat ze christelijke liederen zongen voor hun bewakers. Naomi was een van de 81 meisjes die in 2017 werden vrijgelaten. Haar verhaal en dat van veel andere meisjes is vastgelegd in het boek ‘Bring Back Our Girls’.
Nigeria staat op de 9e plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Het Afrikaanse land lijdt onder de terreur van de extremistische Boko Haram. Het laatste jaar neemt het aantal ontvoeringen van scholieren onrustbarend toe.

Fotobijschrift: Leah’s mother Rebecca and Gloria, head of the Leah Sharibu foundation

Bron: Open Doors