Zelfmoordaanslag op Palmzondag treft kerk in Indonesië

0
703

Veertien mensen raakten gewond op Palmzondag bij een zelfmoordaanslag bij een rooms-katholieke kerk in de plaats Makassar op Zuid-Sulawesi. De explosie vond plaats direct na afloop van de mis. De twee mannen die de aanslag pleegden kwamen daarbij om het leven.

“Dank God dat er geen kerkgangers om het leven kwamen bij de aanval”, laat broeder Sam, de coördinator van het werk van Open Doors in Zuidoost-Azië, weten. “Maar sommigen hebben ernstige verwondingen opgelopen. Het was een traumatische ervaring voor iedereen die in de kerk aanwezig was. Hun levens zullen nooit meer hetzelfde zijn. Ik roep de wereldwijde kerk op om te bidden voor hun broers en zussen in Makassar.”
De aanslag op Palmzondag vond plaats om half elf lokale tijd. De mis was net afgelopen en kerkgangers vertrokken juist naar huis. De politie heeft twee mannen op motorfietsen aangemerkt als verdachten. Een priester van de getroffen kerk vertelt aan lokale media dat een van de aanslagplegers werd tegenhouden door een beveiliger toen hij de kerk probeerde binnen te dringen.

Kerkgangers gewond

Volgens een nieuwsbericht op Channel News Asia zijn vijf medewerkers van de kerk en vier kerkgangers onder de gewonden. De kerkdienst was vanwege de corona-beperkingen veel minder druk bezocht dan normaal.
Niemand heeft bij verzending van dit bericht nog de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. In Indonesië komen vaker aanslagen voor. Amper vier maanden geleden kwamen vier christenen om het leven in de Indonesische plaats Sigi door islamitische terroristen. In 2018 kwamen dertig mensen om het leven bij een aanslag op een kerk in Soerabaya. De politie beschuldigde toen een groep met banden met IS.
“De situatie voor christenen in Indonesië is de afgelopen jaren verder verslechterd. Het karakter van onze samenleving wordt steeds meer conservatief-islamitisch”, stelt broeder Sam. “Christenen die opgroeiden in een moslimfamilie ervaren vervolging van hun eigen familie. Tegelijkertijd hebben we van doen met islamitische militante groepen die regelmatig aanslagen plegen in ons land. Velen van hen sympathiseren met IS en al-Qaeda.”

Explosie

Lokale partners van Open Doors zijn op de plaats van de aanslag om uit te zoeken wat de getroffen christenen nodig hebben en om informatie te achterhalen over de toedracht van de explosie. Broeder Sam vervolgt: “Het is belangrijk dat wij naast onze broeders en zusters staan in deze tijd van nood. We willen hen laten weten dat ze niet alleen zijn.”
Open Doors-partners werken samen met lokale organisaties in Indonesië om gelovigen toe te rusten en kerken te ondersteunen. Zij bieden hulp en traumazorg wanneer dat nodig is. Open Doors steunt via partners christenen met een moslimachtergrond met Bijbels en andere christelijk studiemateriaal. Zij bieden micro-kredieten aan, verzorgen discipelschapstrainingen en geven een veilig onderdak aan christenen die in gevaar zijn door middel van zogenaamde ‘safe houses’.

Indonesië staat op plaats 47 in de Ranglijst Christenvervolging.

Bron: Open Doors