Assad stelt veiligheidszone voor

0
169
De Syrische dictator Bashar Assad heeft de Russische president Vladimir Poetin laten weten, dat hij bereid is een gedemilitariseerde zone in te richten langs de Syrische grens met Israël op de Golanhoogten.

Foto: Uitzicht op de Syrische grensplaats Quneitra, gezien vanaf de Israëlische kant van de grens (Hadas Parush/Flash90)

Het aanbod werd onthuld in de Koeweitse krant Al Jarida in een bericht over Assads ogenschijnlijk plotselinge bezoek aan Rusland vorige week. Tijdens het bezoek heeft Assad aan Poetin gevraagd het aanbod aan zijn Israëlische collega Netanyahu door te geven, zo meldde de Jeruzalem Post. Terwijl Netanyahu positief reageerde op het aanbod, dat volgens een niet nader genoemde Israëlische bron een aanzienlijke bufferzone belooft, heeft de Israëlische premier gezworen Hezbollah in Syrië te zullen blijven vervolgen en Iraanse faciliteiten binnen 50 kilometer van de grens met Israël te vernietigen.

De Israëlische grens met Syrië is al jarenlang een problematische regio, waar bij gevechten in de Syrische burgeroorlog af en toe verdwaalde mortiergranaten over de grens in Israël belanden. Militaire activiteiten in Syrië, waaronder wapentransporten van Hezbollah en andere facties, dwongen de Israëlische luchtmacht om aanvallen uit te voeren op wapentransporten en raketten. Volgens berichten werden er sommige in de afgelopen weken uitgevoerd. De recente ineenstorting van de Islamitische Staat (IS) heeft ook het politieke landschap in de regio beïnvloed.

Naast militaire acties langs de Syrische grens heeft het Israëlische leger ook aanzienlijke medische bijstand verleend aan Syrische burgers, van wie velen gewond raakten tijdens de gevechten. Tot voor kort was de situatie in Syrië een drieledig conflict waarin Assads troepen zowel tegen de rebellen als tegen IS vochten.

Hoewel Assads aanbod betreffende een gedemilitariseerde zone langs de grens met de Golanhoogten naar verluidt deel zou uitmaken van een ruimere overeenkomst om de betrekkingen tussen Syrië en Israël te stabiliseren, is het ook waarschijnlijk dat een mogelijke overeenkomst Israël afhankelijk zou maken van het voortduren van Assads heerschappij over Syrië.

De mate waarin Israël open staat voor deze mogelijkheid blijft op dit moment onduidelijk, aangezien de Joodse Staat de onlangs vastgestelde voorwaarden voor een wapenstilstand in de Syrische burgeroorlog verwerpt, omdat Iran mogelijk hierdoor zijn invloed in de regio kan vergroten.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)