Atoomoverleg: ‘Het Westen heeft alles laten schieten’

0
189
‘Ze hebben alles laten schieten’ luidde de kop in Israëls grootste dagblad, Yisrael Hayom. Israël volgt gespannen het nucleaire overleg in Wenen tussen Iran en de zes wereldmachten in Wenen.

Een kaart van Iran met daarop de belangrijkste nucleaire installaties. Bron: Duitse Wikipedia.

Jeruzalem beschouwt de overeenkomst met Iran als een capitulatie van het Westen. ‘Dit is een historische fout,’ waarschuwde Israëls minister van Defensie, Moshe Ya’alon. ‘Het westen heeft de meeste eisen tegen het bloedregime in Iran laten vallen. Iran verspreidt terreur in de wereld en wordt daar nu voor beloond.’

‘De nucleaire overeenkomst met Iran is gesloten,’ meldden gisteren diplomaten van beide zijden.
Het is niet duidelijk of het westen zijn sancties onmiddellijk opheft of pas nadat Iran zijn aandeel in de overeenkomst heeft gerealiseerd.
Tot de laatste nog openstaande discussiepunten, die in een overeenkomst moeten worden opgelost, behoort het toezicht door het Westen op de Iraanse nucleaire en militaire installaties. Volgens Iran komt inspectie van militaire installaties neer op spionage in hun land.
Iran mag doorgaan met het verrijken van uranium. De Israëlische nieuwssite Ynet berichtte, dat het Iraanse staatspersbureau had gemeld dat in deze overeenkomst alle Iraanse nucleaire faciliteiten in bedrijf blijven en dat het onderzoek aan centrifuges zal doorgaan.

Uit de Israëlische pers blijkt, dat Netanyahu de overeenkomst op alle nationale fronten zal bestrijden. Zelfs in Washington zijn niet alle partijcollega’s van president Barack Obama voorstander van de nucleaire overeenkomst. Om in de Amerikaanse Senaat een veto tegen de overeenkomst te kunnen indienen, moeten 13 van de 44 Democratische senatoren samen met de 54 Republikeinse senatoren ertegen stemmen. Dat is een doel waar Netanyahu naar streeft.
‘De nucleaire overeenkomst is vreselijk en ernstig,’ verklaarde ook de leider van de oppositiepartij Yesh Atid, Yaïr Lapid.

Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu presenteerde zijn ministers de raamovereenkomst waarmee de toenmalige VS-president Bill Clinton in 1994 het conflict tussen Noord-Korea en de VS wilde bijleggen. Vier jaar later werd een Noord-Koreaanse Taepodong-raket in de Japanse zee afgeschoten. De overeenkomst werkte niet. De vergelijking was duidelijk. ‘Net als destijds is ook de overeenkomst van Barack Obama in 2015 een slechte overeenkomst.’ oordeelde Netanyahu.

Ongeacht welke krant men in Israël opslaat, links- of recht georiënteerd, men is het er op het politieke toneel over eens dat deze nucleaire overeenkomst met Iran een gevaar is voor Israël en een atoomwedloop in het Midden-Oosten tussen sjiieten en soennieten zal ontsteken. Het westen schijnt dat minder belangrijk te vinden. ‘Zodra Iran legitiemer wordt, wordt Israël minder legitiem,’ stelde Israëls vroegere minister van Justitie Tsipi Livni op de Israëlische radio.

In een commentaar schreef de publicist dr. Manfred Gerstenfeld: ‘Wat Israël uit de Griekse crisis zou moeten leren: Het conflict met Griekenland is een van de vele strategische fouten die de EU maakte. Het interesseert de EU helemaal niet of de Grieken lijden. De EU zal zal zich dan ook niet méér om Israël bekommeren.’

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)