Bill Clinton: Geen vredesakkoord schuld van Palestijnen

0
185
De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, die bemiddelde bij de meeste van de bestaande Israëlisch-Palestijnse vredesakkoorden, heeft herhaald dat het de schuld van de Palestijnse leiders is, dat er geen allesomvattend vredesakkoord is.

Tijdens een campagne voor zijn vrouw, Hillary Clinton, zei Bill Clinton afgelopen vrijdag dat hij er alles voor over had om de Palestijnen een staat te geven: ‘Ik had een overeenkomst, maar die wezen zij af’.

Het is niet de eerste keer dat Bill Clinton wijst op de Palestijnse leiders als oorzaak voor het falen van echte inspanningen voor vrede. In zijn memoires beschrijft de vroegere president, dat het Yasser Arafat was die verhinderde dat de spraakmakende Camp David besprekingen in 2000 een overeenkomst opleverden. In feite waren het de Palestijnen die twee maanden later de Tweede Intifada begonnen.

Bill Clinton maakte vrijdag zijn opmerkingen in reactie op een ordeverstoorder die Hillary’s verklaarde pro-Israël standpunt aanvocht. Het meeste commentaar van de demonstrant betrof de Gaza-oorlog van 2014, de tijd dat Hillary minister van Buitenlandse Zaken was.

Bill wees erop, dat zijn vrouw met succes had samengewerkt met de Moslimbroederschap-president van Egypte om een einde te maken aan het bloedige 50-daagse conflict. Hij verdedigde ook de militaire acties van Israël, die helaas de dood van vele onschuldige inwoners van Gaza tot gevolg hadden.

‘Hamas is heel slim. Wanneer zij besluiten om Israël met raketten te beschieten, dan dringen zij binnen in de ziekenhuizen, in de scholen, in de dichtbevolkte gebieden,’ legde Bill Clinton uit. Ze zeiden dat ze trachtten de Israëli’s in een positie te manoeuvreren waarin ze óf zichzelf niet verdedigen, óf onschuldigen doden’.