Boekrollen Qumran Palestijns erfgoed?

0
206
De Palestijnen zijn dol op UNESCO. Sinds het begin van hun lidmaatschap in 2011, hebben ze een aantal successen geboekt en is een aantal belangrijke Bijbelse en culturele sites door de Culturele en Educatieve Organisatie van de VN (UNESCO) aan hen toegewezen. Nu azen ze op de Dode Zeerollen.

In 2012 werd de Geboortekerk in Bethlehem als Palestijns erfgoed erkend, en vorig jaar het Graf van de Aartsvaders (de Spelonk van Machpela) in Hebron. Alsof dat niet genoeg was, heeft het bestuur van de UNESCO in oktober 2016 een resolutie aangenomen over de relatie van het Jodendom met de Tempelberg en de Westelijke Muur.

Er staan nog dertien andere plaatsen op de lijst van Palestijnen die ze van de UNESCO zouden willen krijgen. Een van deze plaatsen zijn de grotten in Qumran aan de Dode Zee, waar de boekrollen werden ontdekt die nu in de Shrine of the Book in het Israël Museum in Jeruzalem liggen.

Shimon Samuels van het Wiesenthal Centrum sprak woensdag tijdens een paneldiscussie over de ontkenning van de Joodse geschiedenis in internationale organisaties in het kader van het ‘Forum voor de Strijd tegen Antisemitisme’, dat momenteel in Jeruzalem plaatsvindt. Hij vatte daar de successen van de Palestijnen bij UNESCO samen en waarschuwde dat zij tijdens de volgende vergadering van de UNESCO-werelderfgoedcommissie in Bahrein in juli de grotten van Qumran en de rollen als Palestijns cultureel erfgoed erkend willen zien.

Het zou interessant zijn om te weten wat de volgende eisen van de Palestijnen zullen zijn. Men mag niet vergeten dat Jezus volgens de Palestijnse Autoriteit ook een ‘Palestijnse boodschapper van liefde, gerechtigheid en vrede’ was, zoals Machmoud Abbas op 22 december 2014 zei.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)