Buitenlandse Palestijnen tegen Palestijnse Autoriteit

0
199
Palestijnen vertrouwen mij regelmatig toe dat de PLO van Yasser Arafat de grootste hindernis is voor een duurzame vrede. De Palestijnse Autoriteit (PA) is voortgekomen uit de PLO. Arabieren en Joden leefden vroeger in alle vrede samen in de omstreden gebieden. Dit zou zelfs vandaag de dag nog kunnen.

Door Ryan Jones

De westerse landen begonnen een vredesproces met Arafat, omdat men hoopte dat de terroristen gematigder zouden worden door ze als diplomaten en politici te benaderen. Maar de PLO had geen echte band met de Arabieren die in Israël woonden en van wie ze zeggen vertegenwoordigers te zijn. De Arabieren in de regio, en vooral de ouderen, hebben de acties van de PLO nooit gesteund. Deze generatie is niet gehersenspoeld op scholen en door media die door de PLO worden aangestuurd. Ook de Palestijnse Arabieren in Europa en Amerika lijken de PA niet te steunen.

In maart werd in Istanbul een conferentie voor Palestijnen in het buitenland gehouden. Verschillende sprekers gebruikten het grootste gedeelte van de hun spreektijd om de waarheid te vertellen over de Palestijnse Autoriteit. De Palestijnen in het buitenland willen weliswaar het heilige land bevrijden van de zionistische bezetting, maar veel van hen beschouwen de Palestijnse Autoriteit als een indringer.

Anis alQassem, een deskundige op het gebied van internationaal recht, zei in zijn openingsspeech dat de PLO nog even gesloten is als in de tijd dat het een terroristische organisatie was. Qassem benadrukte dat er geen enkele basis is voor een tweestatenoplossing. alQassem geeft de voorkeur aan een éénstaatoplossing en wil met miljoenen Arabieren het heilige land overspoelen.

De conferentie werd voornamelijk bezocht door mensen die buiten Israël wonen, maar zich wel Palestijnse vluchteling noemen. Deze Palestijnse Arabieren hopen volgens Salman Abu Sitta (een voorvechter van het Palestijnse ‘recht op terugkeer’) ‘Palestina’ door middel van democratische verkiezingen te ‘zuiveren’.

De Palestijnse Autoriteit is niet bepaald blij met het toenemende aantal Palestijnen in het buitenland. Veelzeggend was dat de Palestijnse Autoriteit zelf niet uitgenodigd was in Istanbul. De PA wordt door veel buitenlandse Palestijnen gezien als een dictatoriaal regime dat geen andere meningen tolereert. Het is zeker niet het soort democratie dat door de westerse landen beloofd was voor het nieuwe Palestina.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)