Condoleances Arabische Knessetleden wekt afschuw

0
190
Het bezoek, dat drie Arabische Knessetleden vorig week brachten aan de nabestaanden van Palestijnse terroristen om hun medeleven te tonen, heeft voor veel ophef gezorgd. Zowel linkse als rechts partijen in de Knesset vonden de bezoeken niet terecht.

‘Knessetleden die hun medeleven betuigen aan families van terroristen die Israëli’s hebben vermoord zijn het niet waard om in het Israëlische parlement te dienen,’ zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij droeg onmiddellijk Knessetvoorzitter Yuli Edelstein op, wettelijke maatregelen te beginnen tegen Jamal Zahalka, Haneen Zoabi en Arabische christen Basel Ghattas (zie foto).
Ook de oppositieleider en leider van de Arbeiderspartij, Yitzchak Herzog, zei voor de radio dat dit troostende bezoek misplaatst was en oproept tot nog meer moorden op onschuldige mensen.

Naftali Bennett, minister van Onderwijs en leider van de nationaal-religieuze pionierspartij Habayit Hayehudi, wendde zich tot de Arabische bevolking van het land en riep hen op om het afschuwelijke gedrag van drie Knessetleden te veroordelen. ‘Jullie zijn beter dan uw vertegenwoordigers in het Israëlische parlement, ‘stelde Bennett.

De Arabische Knessetleden rechtvaardigden hun condoleancebezoeken aan de familieleden van Palestijnse terroristen met humanitaire redenen. Ze hebben de ouders van de Palestijnse terroristen beloofd, zich er in Israël voor in te zetten dat de in Israël vastgehouden lichamen zo snel mogelijk worden overgedragen, werd gezegd.
Maar wat naderhand vooral voor opwinding zorgde was het feit, dat de drie Israëlische Knessetleden vrijwillig hadden deelgenomen aan de minuut stilte voor de zogenaamde ‘gevallen martelaren’. De Arabische Knessetleden benadrukten in de Israëlische media steeds weer, dat dit in een democratie zoals Israël hun volste recht zou zijn. Ze verwierpen elke kritiek van de kant van hun politieke collega’s.

Schorsing
De regeringscoalitie overweegt de invoering van een nieuwe wet, volgens welke Knessetleden die handelen tegen de Staat Israël, door een meerderheid van 90 van de 120 Knessetleden kunnen worden geschorst. In de Israëlische media is er herhaaldelijk op gewezen, dat geen westers parlement dergelijk gedrag van eigen parlementsleden zou tolereren.
De ethische commissie van de Knesset heeft nu besloten, de drie afgevaardigden tijdelijk uit te sluiten van de dagelijkse dienst in het parlement: Haneen Zoabi en Basel Ghattas voor vier maanden en Jamal Zahalka voor twee maanden. Zij mogen tijdens deze periode wel deelnemen aan stemmingen in het parlement en andere commissies.