Met het thema ”Jezus Christus in het middelpunt” is in feite niets mis. Maar tegenstanders hebben onder meer bezwaar tegen een aantal van de vele sprekers en verwijten de organisatoren van de conferentie tegen Israël te zijn en een vervangingsleer aan te hangen. Die bezwaarden bestaan voornamelijk uit christenzionisten.
Tot de sprekers behoren Ajith Fernando van Youth for Christ in Sri Lanka, dr. Gary M. Burge van het Calvin Theological Seminary in Grand Rapids in Michigan (VS), de Amerikaanse Messiaans-Joodse leider dr. Michael Brown, Ruth Padilla Deborst, dr. Jack Sara (directeur van het Bethlehem Bible College) en onder meer Palestijnse theologen. Directeur van de conferentie is dr. Munther Issac, predikant van de Lutherse Christmas Church in Bethlehem.
Wat zou Jezus doen?
Wat zou de Heere Jezus doen als Hij bij een militaire controlepost van Israël stond? Met die vraag van Palestijnse christenen zijn de conferenties destijds begonnen. En daaruit resulteert natuurlijk de vervolgvraag of God het land exclusief aan Israël heeft beloofd. Ja, zeggen zionisten. Nee of ‘dat zit nog’ vinden kennelijk andere theologen. En volgens Issac is de vraag als het land voor Israël is wat Palestijnse christenen dan moeten. Volgens hem ergeren velen van hen zich aan de houding van veel evangelische christenen ten opzichte van het conflict tussen Israël en de Palestijnen.
Tegen het Reformatorisch Dagblad zei hij onder meer: „Ze zien alleen Israël en niets anders. Ze kijken niet door de ogen van Christus naar het conflict. Ze geloven dat Israël in het middelpunt staat van de heilsgeschiedenis en van wat God doet in dit gebied. Maar wij zeggen: Is het misschien ook mogelijk door de ogen van Jezus te kijken? Wat zou Jezus hiervan denken? Staat Hij centraal in ons geloof of Israël?”
Hij heeft de indruk dat het geloof van de Palestijnse broeders en zusters veelal wordt beoordeeld door evangelikalen op basis van de houding die zij tegenover Israël hebben en niet die ten opzichte van de Here Jezus Christus. Het gevaar is naar zijn mening dat politieke visie op het conflict de meetlat voor geloof wordt.
Evangelisch
Hij spreekt tegen dat het Bethlehem Bible College, waar onder anderen Anne van der Bijl lessen gaf, een Palestijns bolwerk is, zoals sommigen beweren. Volgens Issac is het een volbloed evangelische Bijbelschool. Maar in de wereldwijde evangelische beweging is men naar zijn mening meer met een plaats in de hemel dan met vrede op aarde bezig.
Hij wijst er ook op dat Donald Trump steun kreeg van de evangelische wereld en die stond te juichen toen de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verhuisde. Dat het land aan Israël is beloofd, zoals christenen wereldwijd getuigen, brengt wel de vrede in gevaar zegt hij. Want het is het land waar wij wonen, zeggen hun Palestijnse geloofsgenoten.