Duits geld naar boycotbeweging in Israël

0
166
De betrekkingen tussen Duitsland en Israël zijn goed en sterk. Ook heeft de Duitse regering verklaard dat zij tegen de BDS-beweging is, die zich inzet voor een economische boycot van Israël. Een bericht van het in Jeruzalem gevestigde instituut NGO Monitor laat echter een ander beeld zien.

Foto: De Duitse president Joachim Gauck (links) ontmoette in december 2015 tijdens zijn bezoek aan Israël president Reuven Rivlin (rechts).

Het Jeruzalemse onderzoeksinstituut NGO Monitor heeft enkele dagen geleden een rapport gepubliceerd, waaruit blijkt dat de Duitse regering alleen al in de jaren 2012-2015 vier miljoen euro uit de kas van de Duitse belastingbetaler aan 15 Israëlische organisaties heeft overgemaakt. Van dat bedrag ging 42 procent naar organisaties die voorstander zijn van het boycotten van Israël zijn, evenals een éénstaatoplossing, Palestina steunen, en Israël het bestaansrecht ontzeggen.

NGO Monitor heeft de financieringen onderzocht die de Duitse regering aan organisaties verstrekt, die in het Israëlisch-Palestijnse conflict zijn verwikkeld. Volgens het bericht voert het Duitse Bureau voor Economische Samenwerking in Israël een project uit met de naam ‘Civiele vredesdienst’” (Ziviler Friedensdienst, ZFD). Nu bleek echter dat niet de ZFD dit project uitvoert, maar een andere Duitse organisatie, genaamd Kurve Wustrow, die samenwerkt met twee andere in Israël gevestigde organisaties, enerzijds de Israëlische Coalitie van Vrouwen voor Vrede, en anderzijds het Palestijnse Comité voor de Coördinatie van de Burgerlijke Opstand.

Beide organisaties steunen de boycot van Israël. Leden van de Coalitie van Vrouwen voor Vrede werden bij een van hun demonstraties gesignaleerd met vlaggen van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een beweging die door de Europese Unie tot een terroristische organisatie was verklaard.

Ook het Comité voor de Coördinatie van de Burgerlijke Opstand was bij talloze anti-Israëlactiviteiten betrokken, aldus NGO Monitor. Onder meer zou dit comité gewelddadige demonstraties in Judea en Samaria georganiseerd hebben, waarbij voorwerpen naar de Israëlische veiligheidsmensen werden gegooid en getracht werd het veiligheidshek te beschadigen.

De voorzitter van NGO Monitor, professor Gerald Steinberg, verklaarde: ‘Organisaties waarvan de politieke agenda bekend is, krijgen van de Duitse regering royale miljoenenondersteuning. Deze organisaties geven het geld dan aan hun lokale partners door. Ons onderzoek laat zien dat er geen transparantie en samenwerking tussen alle betrokken organisaties is.’

In Israël zijn de organisaties wettelijk verplicht hun inkomsten te melden, daardoor zijn de bedragen bekend. In het buitenland geldt dat niet.

Het Israëlische dagblad Yisrael Hayom publiceerde een verklaring van de Duitse ambassade in Israël: ‘Duitsland is nog steeds gebonden aan de ‘tweestatenoplossing’ en een duurzame vrede in het Midden-Oosten. Daarom wijst Duitsland een boycot van Israël af en is het tegen de BDS-beweging, die het vredesproces schaadt. Duitsland steunt projecten waarvan de financieringen van tevoren zijn vastgelegd en die dienen om bruggen te slaan en de tweestatenoplossing bevorderen.’