Niemand ontkent intussen nog het bestaan van de tunnels. Arabische media berichtten bijvoorbeeld dat er ten minste negen Hamasleden omkwamen en acht gewond raakten als gevolg van ingestorte tunnels door zware regenval.
Een woordvoerder van Hamas was niet bereid antwoord te geven op vragen van Israel Today over de activiteiten van de terreurgroep, maar in Gaza spraken we met een expert die al tien jaar op de hoogte is van de tunnels. Deze Mukhmair Abu Saada vertelde ons dat je twee soorten tunnels hebt, smokkeltunnels en terreurtunnels. Abu Saada: ‘De smokkeltunnels leiden naar Egypte, dat zijn er zo’n duizend. De andere tunnels leiden naar Israël, dat zijn er veel minder, maar toch wel enkele honderden.’
Saada legde ons uit dat de tunnels naar Egypte hoofdzakelijk worden gebruikt voor de illegale handel in auto’s, bouwmaterialen, wapens, drugs, geld enz. De tunnels naar Israël hebben maar één doel: Israëli’s vermoorden of ontvoeren.
De eerste tunnels werden rond het jaar 2000 gegraven. Maar nadat de islamitische terreurgroep Hamas in 2006 de gematigde Fatach-regering in Gaza had verdreven, werd de hele Gazastrook door Israël afgegrendeld. De Israëlische soldaat Gilad Shalit werd in datzelfde jaar via een tunnel vanuit Israël ontvoerd.
De constructie van de tunnels is sindsdien steeds professioneler geworden. Sinds Egypte een aantal ‘commerciële tunnels’ (zo worden de smokkeltunnels ook wel genoemd) onder water heeft gezet en vernietigd, wordt meer beton gebruikt om de tunnels steviger te maken. Het beton wordt deels door de Sinaïwoestijn gesmokkeld, met de hulp van bedoeïenen. Een ander deel komt uit Israël, maar dat beton is bedoeld voor bouwmaterialen, maar wordt voor de bouw van terreurtunnels gebruikt.
Na de Gaza-oorlog van 2014 hebben de Verenigde Naties Israël verplicht bouwmaterialen aan Gaza te leveren voor de herbouw van de tachtig tot honderdduizend woningen en gebouwen, die tijdens het conflict werden vernietigd. Ondanks toezicht van de VN worden die materialen telkens weer voor terreurdoeleinden gebruikt. Israël is wel op de hoogte van het misbruik, maar kan er weinig tegen doen vanwege de politieke druk vanuit het Westen.
Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)