Na een gerechtelijke procedure van twaalf jaar hebben zes van de negen rechters van het Hooggerechtshof voor de politieke beslissing gestemd welke de Amerikaanse president Barack Obama had aanbevolen: Jeruzalem behoort niet bij Israël. De drie rechters die tegen de uitspraak waren om Jeruzalem van Israël te scheiden, zijn Amerikaanse Joden.
‘We zijn teleurgesteld,’ zei de Amerikaanse Jood Ari Sibotofsky, die met zijn gezin in Beit Shemesh woont. Dertien jaar geleden werd hun zoon Menachem geboren in Jeruzalem, en de Amerikanen stonden erop dat in zijn Amerikaanse paspoort het geboorteland Israël naast Jeruzalem vermeld staat.
De uitspraak maakte een 13 jaar oude wet van het Congres ongeldig. Deze bepaalde dat Amerikanen geboren in Jeruzalem ‘Israël’ als hun geboorteland konden vermelden. Het Hooggerechtshof bepaalde dat het Congres met het aannemen van de wet zijn gezag had overschreden, en de macht van de president om het buitenlands beleid te bepalen, had aangetast.
Rechter Antonin Scalia, die tegen het voorstel stemde, zei dat het een ‘sprong, de Gekke Hoedenmaker [uit Alice in Wonderland] waardig’ was, om te suggereren dat het vermelden van ‘Israël’ op de paspoorten van personen geboren in Jeruzalem, zou vooruitlopen op de uitkomst van vredesbesprekingen in het Midden-Oosten.
De Israëlische jurist en procureur Nitzana Darshan-Leitner vertelde voor Arutz Sheva radio, dat de uitspraak ‘een echte klap in het gezicht van elke Israëlische burger is, dat zo’n grote vriend van Israël diens rechten niet erkent.’ Zij waarschuwde dat het Hooggerechtshof bovendien aan het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken een belangrijke overwinning had bezorgd in de strijd over wie het buitenlands beleid van de Verenigde Staten bepaalt.
Terwijl de overgrote meerderheid van de Amerikanen en hun vertegenwoordigers in het Congres voorstander van de Joodse Staat zijn, is dat bij het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken veel minder het geval. Het geven van het volledige gezag over de buitenlandse betrekkingen aan de regering, zonder dat ‘checks and balances’ door het parlement zijn toegestaan, doet problemen voor Israël verwachten.
Zoals te verwachten, was de Palestijnse Autoriteit blij met de uitspraak. ‘De beslissing laat een duidelijke boodschap horen, dat Israël een bezettende macht is in Oost-al-Quds (Oost-Jeruzalem), de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook’, zei woordvoerder Nabil Abu Rudeineh van de Palestijnse Autoriteit.
Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)