Hoe relevant is rechtse politiek?

0
173
Hoe relevant en realistisch is de rechtsgeoriënteerde politiek van Israël en de aanspraak op het land op Bijbelse gronden? Wat gebeurt er met Israëls rechtse politici zodra zij eenmaal aan de macht komen en gaan regeren? Zal er ooit een einde komen aan het Israëlisch-Arabische conflict en de gewapende strijd? In Israël worstelt men steeds meer met de vraag of er mogelijk sprake is van een ‘zelf vervullende profetie’. Een politiek die bewust probeert de Bijbelse beloften dichterbij te brengen.

De westerse wereld heeft een probleem met de grenzen van het land Israël, zoals die in de Bijbel beschreven staan. Zolang de Palestijnse bevolking lijdt, is Israëls aanspraak op de Bijbelse grenzen volgens het Westen niet legitiem. De twee pijlers waarop rechtse politici hun beleid baseren, zijn veiligheid en het Bijbelse recht. En juist deze uitgangspunten zijn in het buitenland zeer omstreden. En de druk van de internationale gemeenschap heeft grote invloed. Vooral op rechtse premiers.

Onlangs kwam er kritiek vanuit onverwachte hoek. Der Spiegel schreef: ‘De Duitse regering is teleurgesteld over de Israëlische politiek’, en ‘In Berlijn heeft men het gevoel dat Netanyahu misbruik maakt van zijn vriendschap met Duitsland.’ Bondskanselier Angela Merkel zou gefrustreerd zijn over premier Benjamin Netanyahu. De bondskanselier wordt volgens niet bevestigde berichten door haar adviseurs aangeraden om haar betrekkingen met Israël te heroverwegen. De Westerse landen verliezen steeds meer hun geduld met Israël. Zelfs bevriende staten keren Israël de rug toe.

Al vele jaren maken linkse Israëli’s hun rechtse opponenten het verwijt dat de rechtse politiek geen effect heeft. Zodra rechtse politici premier zijn, verandert hun politieke koers. In theorie was hun politieke overtuiging redelijk acceptabel, maar zodra er met de Palestijnen moest worden onderhandeld, blijken die theorieën niet te werken. Dit heeft het beleid van alle vijf rechtse premiers tot nu toe aangetoond. De geschiedenis leert, dat zij, zodra ze aan de macht komen, naar links afbuigen. Verder is het een feit dat Israëls rechtse regeringen meer land hebben afgestaan door het sluiten van vredesverdragen, dan linkse regeringen ooit hebben gedaan.

Aryeh Eldad 66), ex-generaal en voormalig hoogleraar en chirurg in het Hadassah-ziekenhuis, beschrijft in zijn Hebreeuwstalige boek ‘Dingen, die je alleen van hier kan waarnemen’, de politieke omwentelingen van rechtse politici in Israël. De titel van zijn boek is ontleend aan de veelvuldig gehanteerde oneliner van Ariël Sharon, nadat hij weer eens van politieke koers veranderde: ‘Wat je vanuit deze plek kunt waarnemen, kun je van buitenaf niet zien!’