Israël ‘bedankt’ Zweden voor speciale gezant

0
198
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström (foto – tijdens haar laatste bezoek in Ramallah) heeft aangekondigd een speciale gezant voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te benoemen. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde met sarcasme.

Men was in Jeruzalem enigszins verrast over de aankondiging van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, een speciale gezant voor het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen te benoemen. Daarbij verwees ze naar de bezetting van Palestina, die al 50 jaar duurt.

Bij de Zweden is de onderkoelde houding van Israël tegenover hen bekend. Vorig jaar werd de minister van Buitenlandse Zaken in Israël ‘ongewenst’ verklaard, nadat zij enkele omstreden uitspraken had gedaan inzake de dood van Arabische terroristen tijdens pogingen tot aanslagen op Israëli’s. Voor de Zweden is het alleen belangrijk, om hun imago als vredelievend land en lid van de Veiligheidsraad te behouden.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken besloot om een enigszins sarcastische reactie op de aankondiging van Wallström te publiceren: ‘Gezien de buitengewone successen van de Zweedse regering om over de hele wereld vrede te bereiken, zijn we zeer dankbaar voor de beslissing, nu eindelijk de problemen van onze regio op te lossen. Waarom konden ze niet eerder komen?’