Israël bereid kinderen uit Syrië op te nemen

0
158
Minister van Binnenlandse Zaken Ariel Deri (foto inzet) heeft de afgelopen week ingestemd met een humanitair plan voor het opnemen van 100 Syrische kinderen in Israël. De kinderen zullen dan eerst drie maanden worden ondergebracht in hostels, daarna worden ze opgenomen in het Israëlische onderwijssysteem en mogelijk in pleeggezinnen opgenomen.

De kinderen krijgen, zodra ze naar Israël komen, de status van een tijdelijke inwoner. Deze status stelt hen in staat om een Israëlische identiteitskaart te verkrijgen en daarmee alle diensten van de staat te ontvangen, zoals b.v. medische zorg via de ziektekostenverzekering. Ze krijgen voorlopig geen Israëlisch paspoort.

Verder voorziet het plan er in de Verenigde Naties mee te delen dat Israël de kinderen na 4 jaar verblijf in het land de status van permanente inwoner zal geven, dat hen een legaal verblijf in Israël van onbepaalde duur mogelijk maakt.

Volgens een verklaring van de Israëlische regering, zal men zich met de vraag bezig houden, hoe men de directe familieleden van de kinderen legaal naar Israël kan laten reizen.

Israël heeft sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië meer dan 2.600 Syriërs medisch behandeld in Israël, maar tot nu toe geen vluchtelingen opgenomen uit Syrië, een land waarmee Israël officieel in oorlog is. Ook werden meerder malen kinderen uit Syrië in Israël behandeld en voor een paar dagen in het noorden van Israël ondergebracht, in samenwerking met de Organisatie Amaliah.

Na de catastrofale aanvallen op de Syrische stad Aleppo in het afgelopen jaar, begon de Israëlische regering met overleg over de mogelijkheid om Syrische weeskinderen uit de verwoeste stad op te nemen, maar tot het plan werkelijk kan worden uitgevoerd, zal nog enige tijd duren.