Israël bereidt zich voor op aanval ISIS

0
168
Het recente geweld op het Sinaï schiereiland roept veel vragen op bij de Israëlische defensie. Het opvallendst is de toenemende bezorgdheid dat de duizenden ISIS-terroristen, die er strijden tegen het Egyptische leger, zuidelijk Israël kunnen aanvallen.

Aanvallen op het zuiden van Israël vanuit de Sinaï zijn niet zonder precedent. Nog maar vijf jaar geleden voerden terroristen uit de Sinaï een meervoudige aanval uit op de belangrijkste snelweg die leidt naar de zuidelijke badplaats Eilat. Daarbij werden acht Israëli’s gedood. Die aanval slaagde, ondanks voorafgaande waarschuwingen van de Israëlische inlichtingendienst en versterking van de veiligheidstroepen in de regio.

Een aanval van ISIS, dat over meer mensen en middelen beschikt, zou waarschijnlijk veel rampzaliger zijn. Militaire planners maken zich een voorstelling van de manieren waarop ISIS kan proberen zuidelijk Israël aan te vallen, en er zijn aanzienlijke middelen uitgetrokken om de verdediging van het zuidelijke deel van het land te verbeteren.

Het is een nooit eindigende strijd om de terroristen een stap voor te blijven, maar het Israëlische militaire vernuft is daarin gaan uitblinken.