Israël en de vreemdeling

0
157
Terwijl vreemdelingen zich in Israël thuis voelen, groeit de angst onder Joden in Europa. Hoe komt het dat buitenlanders in Israël zich meer op hun gemak voelen dan Joden in Europa, terwijl ze toch al generaties lang in hetzelfde land wonen?

Europese landen houden, anders dan Israël, politiek en religie strikt gescheiden. Maar heeft deze scheiding van kerk en staat grotere verdraagzaamheid tot gevolg? Europa verwijt Israël regelmatig dat de Joodse staat minder democratisch en liberaal zou zijn. Toch lijkt juist Europa grote moeite te hebben met de verschillende religieuze richtingen die in de diverse landen vertegenwoordigd zijn. Terwijl in Israël alle religies de volle vrijheid hebben om hun tradities en wetten na te leven. En dat geldt ook voor buitenlanders die in Israël wonen, de zogenaamde vreemdelingen. Israël zou de vreemdelingen niet eerlijk behandelen, zo luidt de kritiek. Maar waarom hebben synagoges in Europa wel bewaking nodig en kerken en moskeeën in Israël niet?

Volgens een recent gehouden onderzoek van de internationale organisatie InterNations zijn in Israël wonende vreemdelingen (dus mensen zonder de Israëlische nationaliteit) meer dan tevreden over de Joodse staat. Buitenlanders die in een crisisgebied als Israël wonen en werken, zijn minder bang dan Joden in Westerse landen. InterNations heeft 14.272 mensen in 191 landen geïnterviewd, afkomstig van 172 verschillende nationaliteiten. Op de lijst van de meest vriendelijke landen voor vreemdelingen staat Israël op de dertigste plaats.

Wat het gezinsleven betreft staat Israël volgens InterNations op de derde plaats, na Tsjechië en Finland. In de categorie gezondheid van de kinderen staat Israël op de eerste plaats en op de derde plaats wat de gezondheid van alle leeftijden betreft.