‘Israël heeft Jezus nodig’

0
185
Dat veel christenen en complete christelijke organisaties evangelisatie onder Joden een gepasseerd station of overbodig vinden, valt totaal verkeerd bij het op verspreiding van de (complete) Bijbel onder Joden gerichte Israël en de Bijbel’. Die organisatie heeft als ‘wake-up call’ een special van haar blad IB Magazine uitgebracht, waarin zowel joodse als niet-joodse christenen ageren tegen de argumentatie van degenen die menen dat men bijvoorbeeld sinds de Holocaust niet meer met het Evangelie bij Joden kan aankomen.

Directeur Ton Stier noemt nog een paar in zijn ogen dooddoeners, zoals: De Bijbel zegt dat gans Israël behouden zal worden, dus God heeft christenen niet nodig, Hij komt Zelf met dat volk wel tot Zijn doel. In het blad wordt verwezen naar een onderzoek van Uitdaging.nl waaruit blijkt dat de helft van de christenen niets ziet in evangelisatie onder Joden.

Discriminatie
Dat is een van de ergste vormen van discriminatie, vindt de destijds beroemde Joodse zangeres Helen Shapiro, die tot geloof kwam en een paar jaar geleden op een toogdag van I&B sprak. De tegenargumenten zijn mogelijk goed bedoeld, maar Stier vraagt zich af of liefde voor Israël is te verenigen met het onthouden van het Evangelie aan Joodse mensen. Hij citeert onder meer de bekende Israëlitische predikant Baruch Maoz, die vindt dat de boodschap van de Messias geenszins de vervulling van het rabbinale Judaïsme is. “Het is zijn vervanging, omdat het Judaïsme, zoals geïnterpreteerd door de rabbijnen, niet Joods is. De boodschap van de Messias is de vervulling van alle aspecten van de waarachtige Bijbelse hoop, die gevoed wordt aan de boezem van Gods beloften aan Israël. Niet die gevormd is door de rabbijnen in de pijnlijke smeltkroes van het Joodse bestaan of de verwrongen visie van een duidelijk Joodse versie van menselijke zondigheid”, vindt Maoz. Het Judaïsme wijst erfzonde af.

Volgens Maoz is het Evangelie bestemd voor de gehele mensheid, via het Joodse volk aan de wereld verkondigd, over een Joodse Redder voor alle volken van de wereld. Diverse (veelal door niet-Joodse christenen tot geloof in Christus gekomen) Joden geven hun getuigenis in het blad. Zij kwamen doorgaans tot geloof via het Nieuwe Testament, dat volledig aansluit bij het Oude, maar door radicale rabbijnen wordt verboden. Voordat hij er in begon te lezen had zijn rabbijn tegen Naftali ben Abraham gezegd dat hij daardoor vervloekt zou zijn.

Liefde voor volk
Ook Eitan Bar, spreker op de ontmoetingsdag van Israël en de Bijbel in Ede (Hemelvaartsdag), vond Christus als zijn Verlosser, na een Joodse opvoeding. Hij constateert dat sommige christenen kennelijk meer houden van het Joodse volk dan van hun Messias. De meeste Israëlieten weten, als zij überhaupt religieus zijn, niet meer over Jesjoea dat hen door rabbijnen is verteld en zien Bar als verrader, schrijft hij. Enerzijds lijken volgens hem steeds meer christenen zich tegen Israël te keren op basis van wat zij op het Journaal zien, anderzijds maakt het hem heel verdrietig dat veel van zijn broeders en zusters het land lief hebben, maar verkondigen dat Joodse mensen geen redding door de Heer nodig hebben. “Onbegrijpelijk eigenlijk”, zegt hij. “Ook wij hebben, net als ieder ander, het nodig dat er voor onze zonden wordt betaald. Iets anders suggereren, is ons veroordelen tot een eeuwige scheiding van God.”

Hij heeft duidelijk moeite met de visie dat Jezus er voor iedereen is, behalve voor Joden. De Bijbel zegt dat niemand in staat is zich aan de wet van Mozes te houden en ook niet dat men door werken der wet wordt gerechtvaardigd, zegt hij verder. “Het door sommige christenen (en christelijke organisaties) gepromote idee dat het voor Joodse mensen prima is Jezus af te wijzen als Messias, kwetst mij enorm.”

Hij noemt het een on-Bijbelse dwaalleer en zegt verder een voor velen onbekende, duistere kan van zijn land te kennen. “Weet je dat een kwart van de Holocaust-overlevenden in Israël armoede lijdt, er elke dag 25 baby’s worden geaborteerd met subsidie van de overheid, seksindustrie in Israël jaarlijks 500 miljoen dollar oplevert, prostitutie legaal en overal in ruime mate beschikbaar is, drugsgebruik torenhoog is en het land te boek staat als een van de grote im- en exporteurs van narcotica?”
En: “Wat Gods hart werkelijk verheugt, is niet het wuiven met de Israëlische vlag, de nieuwe tanks voor ons leger of zelfs de aankoop van olijfolie uit het Beloofde Land, maar wanneer iemand besluit de Messias te volgen.”
Meer exemplaren van de special zijn aan te vragen bij: info@israelendebijbel.nl

Ontmoetingsdag
Op Hemelvaartsdag (25 mei) wordt de jaarlijkse ontmoetingsdag van Israël en de Bijbel gehouden in De Schuilplaats, Otterloseweg 18a, Ede. Thema: ‘Evangelie voor Israël met hoofd en hart’. Het programma, bestaande uit plenaire bijeenkomsten en seminars, begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur.
Joden behoren tot de minst bereikte volken met het evangelie, mede doordat de helft van de christenen er tegen is de boodschap aan het te prediken, zegt de organisatie. “Verdrietig als we bedenken dat het Evangelie uit hen is voortgekomen en ook als eerste voor hen is bestemd (Joh. 4:22; Rom. 1:16).” Ook de dag is bedoeld als een wake-up call. Behalve Eitan Bar, die geregeld Israëli’s tot geloof ziet komen, zijn er tal van andere sprekers in de seminars.