Afbeelding: De Graftuin, net buiten de Damascuspoort van Jeruzalem, is een van de drukst bezochte toeristische plaatsen van Israël.
Natuurlijk zijn er wel eens conflicten met mensen die er extreme opvattingen op nahouden, maar dan gaat het over het algemeen om actiegroepen die eisen dat iedereen is zoals zij. Toch mag je de godsdienstvrijheid zoals die in Israël wordt toegepast, gerust uitzonderlijk en optimaal noemen.
Christelijke instellingen
Ook christelijke instellingen in Israël genieten volledige vrijheid. Toegegeven, dat heeft ook alles te maken met de toeristenindustrie. Neem bijvoorbeeld de speciale gedenkplaatsen van christelijke kerken. In de meeste gevallen zijn die plaatsen al honderden jaren eigendom van de diverse kerkgenootschappen, en waren ze al lang voor de oprichting van de staat een trekpleister voor pelgrims uit de hele wereld. Toch heeft Israël gezorgd voor meer bescherming en meer vrijheid voor deze pelgrims dan ooit tevoren.
Tempelberg
De Tempelberg in Jeruzalem is eigenlijk de enige plek in Israël waar geen godsdienstvrijheid is. Daar zijn de moslims de baas en heeft Jordanië nog steeds de supervisie. Israëlische soldaten hebben nota bene de opdracht om te voorkomen dat Joden en christenen deze plaats ‘ontheiligen’ door er te bidden tot de God van Abraham, Isaak en Jakob. Hoe anders is dat bijvoorbeeld op de heilige plaatsen van Joden en christenen, waar moslims altijd welkom zijn.