Israël krijgt vertegenwoordiging bij de NAVO

0
168
Nadat Turkije zijn veto heeft ingetrokken, kan Israël nu een officiële vertegenwoordiger naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel sturen, meldde een medewerker van de NAVO. Tot nu toe had het veto van Turkije en andere landen deze stap verhinderd. Men was bevreesd dat een officiële vertegenwoordiger van Israël bij de NAVO de betrekkingen met islamitische landen zouden kunnen schaden.

Een vertegenwoordiger van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend, dat aan deze beslissing jarenlange diplomatieke onderhandelingen waren voorafgegaan. Hij verklaarde ook, dat Israël de bondgenoten in de organisatie bedankte.

Premier Benjamin Netanyahu juichte deze stap toe. In een toespraak noemde hij het een belangrijke stap die de veiligheid van Israël bevordert. Het is een teken van de bij velen levende wens, met Israël samen te werken op het gebied van veiligheid.

Het gaat bij deze vertegenwoordiging om een partnerschap met de NAVO en niet om een volledig lidmaatschap. De NAVO, die 28 lidstaten telt, onderhoudt partnerschappen met omstreeks 40 landen.

Enquête: 041-Mag Turkije lid worden van de EU?