Israëli’s verwachten dat Trump pro-Israël zal zijn

0
162
Een grote meerderheid van de Israëli’s (83 procent) gelooft dat Donald Trump als de volgende president van de Verenigde Staten een pro-Israël-beleid zal voeren. Dit bleek uit een nieuwe enquête, gehouden in opdracht van de Ruderman Family Foundation.

Dat is een geheel ander resultaat dan toen de Israëli’s diezelfde vraag werd gesteld na de verkiezing van Barack Obama in 2008. Maar dat betekent niet dat ze denken dat Trump zal vrede zal brengen. Slechts 45 procent van de respondenten verwacht dat Trump kan slagen bij het onderhandelen over een allesomvattend vredesakkoord tussen Israël en de Arabieren.

Maar liefst 75 procent van de ondervraagde Israëli’s zei dat Trump zich niet laat tegenhouden om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, dit in tegenstelling tot eerdere presidenten.

De meeste Israëli’s achten de kans aanwezig tot zeer groot, dat Trump de door president Obama bemiddelde nucleaire overeenkomst met Iran zal verscheuren. Israël beschouwt deze overeenkomst als een bedreiging voor zijn veiligheid op lange termijn.