Israëli’s zeer benieuwd naar verkiezingen VS

0
153
In Israël lijkt men niet genoeg te krijgen van het Amerikaanse verkiezingsspektakel. De verkiezingsdebatten tussen Hillary Clinton en Donald Trump worden in Israël op de voet gevolgd en trekken bijna net zoveel aandacht als de verkiezingen in eigen land. Traditioneel zijn de kampen in Israël net zo verdeeld als in Amerika zelf. Links is meer gecharmeerd van de Democraten en rechts kiest tegen wil en dank toch liever voor de Republikeinen.

We hebben de verschillende meningen in Israël over deze nogal omstreden Amerikaanse verkiezingsstrijd voor u op een rijtje gezet.

Trump: coryfee of catastrofe?
De rechtsgeoriënteerde Israëlische journalist Amnon Lord, van het online nieuwsagentschap NRG, ziet in Trump weliswaar een bizar, maar toch verfrissend alternatief voor het verstarde, politiek gecorrumpeerde milieu dat Washington beheerst. ‘Wie had ooit gedacht dat iemand die eruitziet als een kruising van de Everly Brothers en Liberace, en met een vreemde pruik op z’n hoofd, zich zou opwerpen als stem der waarheid?’ vraagt Lord zich af.

Misschien is zijn bijzondere verschijning en zijn botte persoonlijkheid precies wat de Amerikanen nodig hebben. En misschien zijn de Amerikanen alleen met zo’n schokeffect te overtuigen van iets dat allang bekend was. Lord schrijft verder: ‘De afgesloten publieke ruimte van de Amerikaanse samenleving was gevuld met de stank van leugens en huichelarij, van een soort collectieve afkeer van wat waar en oprecht is. En toen kwam daar plotseling een man als Donald Trump die ruimte binnen. Hij zei onomwonden wat hij vond van de stank van de bedorven lucht en gooide de deuren en ramen wijd open.’

Hillary, fiasco of vakvrouw?
Links Amerika heeft nog altijd sympathie voor de naam Clinton. En in Israël profiteert Hillary nog steeds van het feit dat veel Israëli’s zich de vredesinspanningen van haar echtgenoot Bill herinneren. Ondanks alle schandalen die de ronde doen over de familie Clinton, kunnen linksgeoriënteerde Israëli’s de grootspraak van Donald Trump niet verdragen. Hij doet hen denken aan hun vijand op eigen bodem: Benjamin Netanyahu.

Volgens Zahava Galon, voorzitter van de ultralinkse Meretz-partij, is het vanzelfsprekend dat Trump een goede verstandhouding heeft met Netanyahu, omdat beide mannen op elkaar zouden lijken. Galon: ‘Trump is een rijke kapitalist, een witte racist die zijn macht ontleent aan het zaaien van angst en haat. En Bibi doet precies hetzelfde.’

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)