Israëlische visie op gebeurtenissen in Libanon

0
167
De situatie in het Midden-Oosten is vorige week dramatisch veranderd. Wat was de werkelijke oorzaak van het verrassende aftreden van de Libanese premier Sa’ad al-Hariri (foto)? En in hoeverre is Israël bij de situatie betrokken?

Hariri maakte zijn ontslag bekend tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië en is sindsdien niet meer teruggegaan naar Libanon. Hariri weersprak snel de geruchten dat hij tegen zijn wil zou worden vastgehouden in Riyad. ‘Als ik Saoedi-Arabië wil verlaten, kan ik dat,’ vertelde de voormalige premier aan de Libanese zender Future TV. Maar hij weigerde te zeggen wanneer hij zou gaan.

Verschillende berichten suggereren dat Hariri was uitgenodigd naar Riyad, waar de Saudi’s hem het bewijs toonden dat zijn leven in gevaar is. In zijn toespraak over aftreden sprak Hariri over moordplannen en uitte ernstige beschuldigingen aan het adres van Iran en de ermee verbonden Libanese shiïtische militie Hezbollah, deel van de Libanese eenheidsregering, beide aartsvijanden van Saoedi-Arabië.

‘Waar Iran zich ook bevindt, verspreidt het verdeeldheid, wanhoop en vernietiging, zoals blijkt uit zijn inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Arabische landen,’ waarschuwde Hariri. Zijn vader, de voormalige Libanese premier Rafiq Hariri, werd twaalf jaar geleden door Hezbollah vermoord.

Sa’ad al-Hariri is een soennitische moslim, net als de meerderheid in Saoedi-Arabië, en hij is de derde zoon. Hij heeft naast de Libanese ook de Saoedi-Arabische nationaliteit.

Zijn plotselinge aftreden verdiept de kloof tussen Riyad en Beiroet, tussen soennieten en sjiieten. Riyad gaf de sjiitische militie Hezbollah de schuld voor het aftreden van Hariri en voor ondermijning van het politieke systeem in Libanon dat onder toezicht van Teheran door Hezbollah in Libanon werd doorgevoerd.

De Iraanse Ayatollah Chamenei en de Hezbollah-leider Hassan Nasrallah benadrukten dat Saoedi-Arabië doordraait en de shiïeten de oorlog wil verklaren. De Saoedi’s zouden de Libanese premier Sa’ad al-Hariri tot aftreden hebben gedwongen en daarmee een gevaarlijke escalatie met Israël hebben teweeggebracht.

Bronnen in Israël geloven dat westelijke inlichtingendiensten, of de Israëlische inlichtingendienst, Riyad de inlichtingen heeft gegeven die Hariri uiteindelijk overtuigden om af te treden. Israël waarschuwt al jarenlang voor de toenemende machtsovername van Iran in Libanon en het naburige Syrië tijdens de bloedige burgeroorlog. Naarmate de spanningen toenemen, heeft Israël het nemen van strengere maatregelen tegen Hezbollah besproken om de Iraanse invloed en de bedreiging van de Joodse Staat te beteugelen. Maar volgens Nasrallah is Saoedi-Arabië de poppenspeler die opstookt tot oorlog tussen Israël en de bondgenoten van Iran.

Wat Israël en Saoedi-Arabië gemeen hebben, is hun vijandigheid jegens Iran. Beide landen zien het nucleaire programma van Iran als een existentiële bedreiging die koste wat het kost moet worden gestopt. Het ziet er echter steeds meer naar uit dat Israël in dit opzicht het ‘vuile werk’ zal moeten doen, net als het gedaan heeft in Libanon en Syrië.

Libanon, ooit een christelijk juweel in het Midden-Oosten, is op politiek gebied al jaren verlamd. Het is een voorbeeld van de bredere religieuze machtsstrijd tussen sjiieten en soennieten die de regio verscheurt. En zoals Israël herhaaldelijk heeft gewaarschuwd, wordt het conflict gebruikt als voorwendsel om militaire operaties op te zetten die uiteindelijk een bedreiging vormen voor de Joodse Staat.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)