Jeruzalem gespannen

0
174

Nee, Joden kunnen nog steeds niet bidden op de heiligste plaats van het Jodendom. Het dreigende moslimgeweld heeft die status quo stevig verankerd. Maar Israël oefent zijn soevereiniteit gedeeltelijk uit door te weigeren om de opnieuw geplaatste metaaldetectors bij de ingangen naar de Tempelberg te verwijderen.

Enkele maanden geleden willigde Israël de eis van moslims in, en haalde de metaaldetectors weg; dit maakte de dodelijke terreurdaad mogelijk, die vorige week vrijdag het leven kostte van twee Israëlische politiemannen, die de heilige plaats bewaakten.

Israël zette prompt de metaaldetectors weer op hun plaats, waarop de moslimwereld zijn verstand leek te verliezen. Eerst boycotten de moslims de heilige plaats (die helemaal niet zo heilig voor hen moet zijn), maar daardoor konden alleen meer Joden de plaats bezoeken.

Daarom besloten de moslims in plaats daarvan de Tempelberg te overspoelen, maar ze stuitten op een blokkade van de Israëlische politie. Busladingen vol rellende moslims (sorry, gelovige moslims) werden teruggestuurd, terwijl groepen die te voet kwamen uit nabijgelegen plaatsen de politie met stenen bekogelden.
Een aantal plaatselijke Arabische dorpshoofden en Arabische knessetleden werden aangehouden omdat ze openlijk opriepen tot geweld.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israël Toddy (www.israeltoday.nl)