Foto: Een synagogedienst in Gondar, Ethiopië. Fotocredit: Keren Hayesod
Premier Netanyahu zei in een verklaring: “Vandaag hebben we een belangrijke beslissing genomen, om de laatste afstammelingen van de gemeenschappen met een band met Israël hier te brengen.” Het gaat om Ethiopiërs die afstammen van Ethiopische Joden die zich in de achttiende en negentiende eeuw bekeerden tot het christendom, meestal onder druk. Daarom worden deze Ethiopiërs niet als Joden gezien, en kunnen ze geen aanspraak maken op de Wet op Terugkeer. Maar velen hebben familieleden die inmiddels in Israël wonen; familieleden die destijds na uitgebreid onderzoek door Israël konden aantonen dat zij afstammen van Joden die zich onder druk hadden bekeerd. Die groep Ethiopische Joden moest een bekeringsproces doorlopen, wat geen van allen een bezwaar vond, omdat zij zichzelf zien als Joden en leven volgens de Joodse wet. Voor de nieuwe groep Ethiopiërs geldt ook dat zij zich formeel moeten bekeren.
Moeilijke stap
De stap naar Israël zal voor de meesten hoe dan ook niet makkelijk zijn. De levenstandaard in Ethiopië is vele malen lager dan Israël. Voorzieningen als stromend water en internet zijn nieuw voor ze. Maar ook de overstap van de traditionele Ethiopische cultuur naar de moderne Israëlische maatschappij geeft veel moeilijkheden. Daarbij komt dat velen wonen in de armste wijken van de grote steden, wat voor een belangrijk deel te maken heeft met het gebrek aan opleiding waarmee de mensen uit Ethiopië in Israël arriveren.
De Wet op Terugkeer
In 1950 werd in Israël de Wet op Terugkeer aangenomen. Deze wet stelt dat iedereen, die een Joodse grootouder heeft of met iemand is getrouwd die een Joodse grootouder heeft, de Israëlische nationaliteit kan krijgen.
Deze ruime definitie van wie als ’Jood’ wordt toegelaten als burger van de Joodse staat, werd door premier David Ben Goerion gekozen, omdat Hitler deze maatstaf ook hanteerde bij het bepalen van wie Joods was en moest worden uitgeroeid. Iedereen die volgens deze definitie gevaar liep te worden vervolgd, zou in Israël een veilig thuis moeten vinden.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Israël Aktueel