Niet alle Israëli’s waren blij met Trump

0
157
Terwijl president Trump maandagavond met premier Benjamin Netanyahu sprak, na zijn privé-bezoeken aan de Heilig Grafkerk en de Westelijke Muur, vond voor de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv een protestdemonstratie plaats.

Door Ariel Rudolph

De demonstranten waren een mix van verschillende groepen, van milieu- vrienden met kritiek op Trumps anti-groene politiek, tot personen die niet willen dat Trump de financiering van abortuscentra (Planned Parenthood) beperkt. Eén van de groepen was een Joods/Arabische groep, die ‘Trump ga naar huis’ scandeerde en geen inmenging van Amerika in de chaos van het Midden-Oosten wilde.

President Trump toonde zijn diplomatieke vaardigheden, doordat hij de Heilige Grafkerk en de Westelijke Muur bezocht en daardoor aangaf dat deze twee plaatsen tot Israël behoren, maar zonder dit uitdrukkelijk te zeggen. Deze stille diplomatie spreekt in feite boekdelen door voorzichtig tussen de kwesties door te laveren, zonder je aan een bepaald standpunt te binden of radicale uitspraken te doen over de soevereiniteit van enige partij.

De mening bestaat dat Trumps wapenovereenkomst met Saoedi-Arabië, ter grootte van $ 110 miljard, de trouwste bondgenoot van de Verenigde Staten heeft verzwakt. Of gaat het om een geval van ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’? De regering-Trump en de Israëlische regering hebben gezworen dat Iran nooit kernwapens mag ontwikkelen en Saoedi-Arabië is het eens met dit standpunt. Beide landen erkennen dat de nucleaire overeenkomst van Obama de ontwikkeling van de atoombom in Iran mogelijk maakt.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)