Obama ‘regeert over zijn graf heen’

0
161
Met zijn laatste grote toespraak over het Midden-Oosten-conflict heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry duidelijk gemaakt wie verantwoordelijk is voor de vastgelopen onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen: De Joodse nederzettingen en het gedrag van de Israëlische regering van Benjamin Netanyahu.

De video toont de reactie van minister-president Benjamin Netanyahu.

In zijn en Barack Obama’s visie voor een vredesregeling in het Midden-Oosten is niets nieuws uitgevonden, dat westerse regeringen niet al eerder voor een oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen voorstelden: land voor vrede. Vanuit Israëlisch en Arabisch gezichtspunt was Barack Obama een ramp voor de Midden-Oosten politiek.

Voordat de regering-Obama op 20 januari aftreedt, wil deze kennelijk bij zijn opvolger Donald Trump ‘een spaak in de wielen steken’, wat een vredesoplossing voor Israël nog moeilijker zal maken. Met andere woorden, Obama probeert zijn beleid te redden, omdat hij vreest dat zijn opvolger een aantal beslissingen zal veranderen. Obama probeert elke vredesregeling met de Joodse nederzettingen voor Trump moeilijker te maken. Dat is Obama gelukt met de VN-resolutie 2334, waardoor de Joodse nederzettingen officieel door de VN-Veiligheidsraad als illegaal worden bestempeld. Dit was een duidelijke ontkenning, die vanuit Israëlische visie, elke kans op vrede bijna onmogelijk zal maken. Het zal ook voor de nieuwe Amerikaanse president Trump niet gemakkelijk zijn om deze resolutie te veranderen.

De vertrekkende Amerikaanse president Barack Obama maakte op het laatste moment ook de weg vrij voor een betere bescherming van het klimaat, en nam op het laatste moment twee beslissingen, kort voor de overdracht van zijn functie aan Donald Trump. Obama bemoeilijkte Trump onder andere ook olieboringen in het noordpoolgebied.

Daar komt nu de recente VN-resolutie tegen Israël bij. ‘We kunnen niet doorgaan met minachting en gebrek aan respect voor Israël te tonen,’ zei Donald Trump, waarbij hij doelde op Barack Obama. ‘Israël had ooit goede vrienden in de VS, maar nu niet meer.’
Het begin van het einde van de goede betrekkingen tussen Israël en de VS was volgens Trump de nucleaire overeenkomst met Iran, en nu de VN-resolutie tegen Israël. ‘Wees sterk Israël, 20 januari is nabij!’ berichtte Trump via Twitter.

‘Wanneer de Amerikaanse regering onder Obama de Palestijnse terreur net zo zou hebben bestreden als de woningbouw in Jeruzalem, dan had de vrede misschien een kans gehad,’ zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die Kerry verweet, dat hij de bouw van Joodse nederzettingen in het Bijbelse hartland Judea en Samaria had vergeleken met de Palestijnse terreur.

Volgens Netanyahu is de reden voor het conflict de weigering van de Palestijnen om Israël als Joodse Staat te erkennen. ‘Hoe kun je vrede sluiten als ons bestaan niet wordt erkend?’
Donald Trump voegde via Twitter toe: ‘Sinds wanneer lost de VN conflicten op? De VN zorgt voor conflicten!’ Als de VN, volgens Trump, zijn potentieel voor het oplossen van conflicten echt zou benutten, dan zou dit prachtig zijn; zo niet, dan is het verspilling van tijd en geld.
‘De VN is oneerlijk’, zei Donald Trump na de recente anti-Israëlische VN-resolutie. ‘Terwijl Israël 20 keer door de VN werd veroordeeld, werden andere landen, waar mensen lijden en slecht worden behandeld, niet een keer veroordeeld!’

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)