Obama wil Jeruzalem verdelen

0
196
De resterende tien maanden van zijn ambtstermijn wil president Obama nog niet eerdere vertoonde stappen zetten om zijn tweestatenoplossing te realiseren, aldus de Wall Street Journal.

Vooraanstaande Amerikaanse functionarissen hebben de bedoeling van de Amerikaanse president onthuld om door besluiten van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een definitieve overeenkomst af te dwingen, die niet alleen voor Israël en de Palestijnse Autoriteit, maar ook voor de volgende Amerikaanse president bindend zou zijn.

Het bericht verschijnt op het moment dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden op het punt staat op reis te gaan. Hij wil dinsdag de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu en hoge vertegenwoordigers van de PA ontmoeten.

Maandag liet het bureau van de premier weten, dat Benjamin Netanyahu zijn jaarlijkse bezoek aan de Verenigde Staten, dat voor het einde van de maand was gepland, heeft afgezegd omdat president Obama heeft geweigerd een ontmoeting met Netanyahu te regelen.

Volgens de planning die de Amerikaanse functionarissen beschreven, is Obama van plan het Midden-Oosten Kwartet weer nieuw leven in te blazen, dat uit vertegenwoordigers van de VS, Europa, Rusland en de VN bestaat, om daarmee druk uit te oefenen op Israël en de Palestijnen om de onderhandelingen weer op te pakken.

Bovendien is Obama van plan gebruik te maken van de Veiligheidsraad van de VN om Israël concessies af te dwingen. Tot nu toe hebben de Verenigde Staten bij dergelijke resoluties altijd een veto uitgesproken, maar Obama heeft in het verleden reeds vaker gedreigd ze toch te laten doorgaan.

Een beslissing van de Veiligheidsraad zou voor alle partijen bindend zijn, terwijl adviezen van de Algemene Vergadering slechts het karakter van een voorstel hebben. Een dergelijke beslissing zou ook voor Obama’s opvolger van kracht blijven en daardoor de toekomstige Midden-Oosten politiek van de Amerikanen bij voorbaat vastleggen. De beslissing zou van Israël eisen dat het alle bouwactiviteiten buiten de ‘groene lijn’ staakt en Oost-Jeruzalem als hoofdstad van Palestina erkent.

Tegelijk zou de Palestijnse Autoriteit worden verplicht de Staat Israël te erkennen en onder druk worden gezet om eindelijk zijn aanspraak op het ‘recht op terugkeer’ op te geven.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)