Opening grensovergang Gaza-Egypte

0
182
De grensovergang bij Rafah, die Gaza en Egypte verbindt, kan nu weer worden gebruikt, nadat de Palestijnse Autoriteit de voorbereidingen in de vorm van grenscontroles, computers, beveiligingscamera’s en andere functies heeft afgerond.

Afbeelding: De grensovergang in Rafah (foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Volgens de krant Al-Hayat zou de Palestijnse Autoriteit de opening van de grenspost kunnen vertragen, omdat zij de volledige controle over de veiligheidstroepen in Gaza zou kunnen eisen, zoals overeengekomen tijdens de herenigings­besprekingen met Hamas.

Ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit dringen er ook op aan dat de overeenkomst van 2005 inzake de handel tussen Israël en de Palestijnse gebieden wordt ingevoerd. Daarin is bepaalt dat internationale waarnemers de grensovergangen moeten controleren en dat Israël met camera’s de grensovergangen kan controleren.

Hamas heeft weliswaar in zijn verzoenings­overeenkomst met de Palestijnse Autoriteit het toezicht op de grensovergangen opgegeven, maar verzet zich tegen de invoering van de overeenkomst van 2005 en eist uitsluitend een Arabische controle over de grensovergangen.

Of de grensovergang bij Rafah nu wel of niet in de nabije toekomst zal worden geopend, Israël is niet alleen verantwoordelijk voor de verzorging van de Gazastrook, dus er is geen reden om over Israël te spreken als ‘bezettingsmacht’ of over een ‘belegering’ van Gaza.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)