Palestijnen wijzen gesprekken af, willen alles krijgen

0
149
De Palestijnse leiding gaf deze week aan, dat ze nog steeds geïnteresseerd zijn in het land-voor-vrede proces, maar ze willen feitelijk niet met de Israëlische regering over details onderhandelen. Dat bleek toen de Franse premier Manuel Valls de regio bezocht en drie dagen pendeldiplomatie bedreef.

Uw mening:
009-Israël moet een Palestijnse Staat toestaan.
010-De Palestijnen moeten de Staat Israël erkennen.

Valls legde premier Netanyahu een nieuw Frans vredesinitiatief voor, maar dat werd door de Israëlische leider afgewezen. Netanyahu zei dat hij zich zorgen maakte over de voorwaarden en de vaste ultimatums in het plan, die de Palestijnen opnieuw de gelegenheid bieden om alle belangrijke onderhandelingen en concessies te vermijden en tegelijk winst uit het proces te halen.

In plaats daarvan kondigde Netanyahu aan, dat hij bereid is tot onmiddellijk, onvoorwaardelijk bilateraal overleg met de Palestijnse leider Machmoud Abbas (foto) in Parijs, onder Frans toezicht. ‘Ik ben bereid om mijn agenda leeg te maken en morgen naar Parijs te vliegen,’ zei Netanyahu.

Maar de Palestijnse leiders hadden geen belangstelling om echt te onderhandelen. ‘Rechtstreekse onderhandelingen met de heer Netanyahu in het verleden bleken vruchteloos te zijn, dus waarom zouden we dezelfde fout herhalen?’ aldus Jamal Dajani, directeur communicatie voor de Palestijnse premier Rami Hamdallah, die Valls dinsdag ontmoette.

Hamdallah verwelkomde het Franse vredesvoorstel voor een vredes-topconferentie in Parijs, zolang deze een ‘Staat Palestina’ erkent, blijkbaar zonder echt over dat resultaat te moeten onderhandelen.

De Israëlische media meldden deze week dat de Egyptische president Abdel Fattah el-Sissi ook tracht de Israëli’s en de Palestijnen ‘in de nabije toekomst’ voor een gezamenlijke top in Kaïro bijeen te krijgen. Sommigen zijn van mening dat de Egyptenaren mogelijk meer succes zullen hebben bij het bemiddelen, omdat zij dichter bij de Palestijnen staan, maar grotendeels dezelfde zorgen over veiligheid hebben als Israël.