Palestijnse vlaggen bij Glasgow – Be’er Sheva

0
198
Woensdagavond vond in Glasgow (Schotland) de play-off plaats voor de deelname aan de Champions League tussen Celtic Glasgow en de Israëlische kampioen Hapo’el Be’er Sheva. Voor en tijdens het spel waren er niet al te fraaie scenes, die niets met sport te maken hadden. Uiteindelijk wonnen de Schotten met 5-2.

Al enkele uren voor het begin van de wedstrijd begon de atmosfeer verhit te raken. Schotse ‘fans’ begonnen in het centrum van Glasgow met een pro-Palestijnse demonstratie. Daarna gingen ze verder richting stadion, voorzien van Palestijnse vlaggen, die later aan fans werden uitgedeeld.
Bij de ingang van het stadion stonden enkele honderden Schotse fans, toen de Israëlische fans van Hapoel Beersheva aankwamen. De atmosfeer raakte nog meer verhit toen enkele Schotten trachtten de Israëli’s aan te vallen. De plaatselijke politie slaagde er echter in de beide groepen te scheiden, en de Israëlische fans werden onder politiebewaking naar hun plaatsen in het stadion gebracht.

Tijdens de wedstrijd werd vervolgens in het vak van de Celtic-aanhangers met honderden Palestijnse vlaggen gezwaaid. Omdat het volgens de UEFA-regels verboden is politieke symbolen mee te nemen in het stadion, verwacht men dat de Schotse vereniging voor het gedrag van zijn fans zal worden bestraft.

En er werd ook nog gevoetbald. De Schotten kregen al vrij snel een voorsprong van 3-0 en drukten daarmee alle Israëlische hoop op een sensatie de kop in. Maar toen lukte het de Israëli’s toch om op 3-2 te komen; ineens was weer alles mogelijk. Maar in de laatste tien minuten werd Be’er Sheva steeds zwakker, de tegenstanders maakten nog twee doelpunten, en Be’er Sheva gaf zich ten slotte met 2-5 gewonnen. Het is nauwelijks te verwachten dat Be’er Sheva er in de returnwedstrijd in zal slagen de kansen te keren. Maar de deelname aan de Europa Leage heeft Hapoel Be’er Sheva zeker. En dat is ook al een groot succes.

Een paar uur eerder had Beitar Jerusalem zijn play-off voor deelname aan de Europaliga tegen de Franse club St.-Étienne met 1-2 verloren. De gastheren kregen in de achtste minuut de leiding, maar moesten zich daarna met 1-2 verloren geven. De Fransen waren gewoon beter.