Het gaat hier niet om de diverse ‘dossiers’ van premier Netanyahu, maar om de goedkeuring van de landelijke begroting. De ultraorthodoxe partijen in zijn coalitie weigeren die begroting te steunen, tenzij de premier eerst de wetgeving goedkeurt op grond waarvan Joodse yeshiva-studenten worden vrijgesteld van militaire dienst.
De ‘seculiere’ Israëli’s hebben lange tijd geprotesteerd tegen de status quo, waardoor de religieuze sector de verplichtingen en verantwoordelijkheden van elke andere Israëlische Jood kan omzeilen. De leiders van de andere partijen in Netanyahu’s coalitie hebben beloofd een dergelijke ‘uitzonderingswetgeving’ nooit toe te staan.
Als de ultraorthodoxe partijen zouden rebelleren, dan zou de oppositie waarschijnlijk om een motie van wantrouwen tegen Netanyahu vragen, die zou worden aangenomen met de steun van de religieuze facties. Daardoor zouden ofwel de vorming van een nieuwe regeringscoalitie, ofwel vervroegde verkiezingen nodig zijn.
Wat de zaak nog gecompliceerder maakt, is dat minister van Financiën Moshe Kachlon dreigt zijn Koelanoe-partij uit de coalitie terug te trekken als Netanyahu toegeeft aan ultraorthodoxe ‘chantage’ en de begroting uitstelt.
Netanyahu klaagde dat ‘er geen reden voor ons is voor vervroegde verkiezingen’ over de kwestie van ultraorthodoxe Joden die militaire dienstplicht verrichten. Maar Israël heeft in het verleden om minder belangrijke zaken vervroegde verkiezingen gehouden, en het land lijkt die kant op te gaan. ‘Israël zal in de komende maanden naar de stembureau’s gaan’, kondigde Hadashot-nieuws (voorheen Channel 2 News) aan, dat verkiezingen in juni verwacht.
Netanyahu regeert officieel nog anderhalf jaar in zijn huidige termijn.
Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)