Republikeinen onder Trump meer pro-Israël?

0
162
De Amerikaanse republikeinse presidentskandidaat Donald Trump verklaarde woensdag op Twitter, dat het programma van de partij nu meer pro-Israël is dan het ooit is geweest. De programmacommissie van de partij heeft inderdaad verrassende veranderingen in het beleid gemaakt, die geen eerdere kandidaat zou kunnen of willen steunen.

Uw mening:
014-Zou u op Donald Trump stemmen?
011-Zou u op Hillary Clinton stemmen?

Het nieuwe partijprogramma verwijdert elke verwijzing naar een ‘tweestatenoplossing’ en verwerpt absoluut ‘de valse notie dat Israël een bezetter is.’ Het stelt verder dat Jeruzalem de ‘ondeelbare’ hoofdstad van de Joodse Staat is.

‘Onze partij is er trots op, nu en altijd achter Israël te staan’, besluit dit gedeelte van het Republikeinse partijprogramma. De wijzigingen moeten nog worden goedgekeurd door de volledige Republikeinse Nationale Conventie.

Enkele uren later gebruikte Trump twitter weer om de vraag te stellen: ‘Probeert President Obama Israël te vernietigen met al zijn slechte beslissingen?’

Het blijft verbazingwekkend voor de meeste mensen (althans voor degenen die de Bijbel niet lezen), hoe zo’n klein land, verwikkeld in een relatief klein conflict, zo’n belangrijk programmapunt kan zijn in de partijprogramma’s van de twee partijen, die elkaar de invloedrijkste baan op de wereld betwisten.