Trump en Clinton hekelen Tempelberg-resolutie

0
157
De VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur (UNESCO) heeft vorige week donderdag een resolutie aangenomen die de Joodse band met de Jeruzalemse Tempelberg negeert – en volgens sommigen ontkent – en deze alleen aanduidt als Al-Haram Al Sharif (het Edele Heiligdom), de naam die aan het heilige plein werd gegeven na de verovering door de moslims in de 7e eeuw n.C.

Dat Israël en het Joodse volk op deze heilige plaats een gedocumenteerde geschiedenis hebben, die duizenden jaren ouder is werd helemaal niet erkend. Op de resolutie kwamen boze reacties van Israël, de Amerikaanse regering en de beide Amerikaanse presidentskandidaten, Donald Trump en Hillary Clinton.

‘Om te zeggen dat Israël geen band heeft met de Tempelberg en de Westelijke Muur is hetzelfde als te zeggen dat China geen band heeft met de Chinese Muur of dat Egypte geen band heeft met de piramides,’ zei premier Benjamin Netanyahu. ‘Door deze absurde beslissing heeft de UNESCO het beetje legitimiteit dat het nog had, verloren.’

Netanyahu zei dat degenen die weigeren om de Bijbel en de bergen archeologisch bewijs, ontdekt door Israëlische archeologen, serieus te nemen, alleen maar de Boog van Titus in Rome hoeft te bezoeken.

‘Daarop kan men zien wat de Romeinen mee terugbrachten naar Rome, nadat ze 2000 jaar geleden de Tweede Tempel op de Tempelberg vernielden en plunderden. Daar, afgebeeld op de Triomfboog van Titus, staat de zevenarmige menorah, die het symbool van het Joodse volk was, en ik wijs u erop, ook vandaag het symbool is van de Joodse Staat,’ legde de premier uit.

Omdat Israël zo’n belangrijk onderwerp is in de Amerikaanse verkiezingen, legde ook de Republikeinse kandidaat Trump persoonlijk zijn gewicht in de schaal door de beslissing van de UNESCO ‘weer een bewijs van het enorme vooroordeel van de VN tegen Israël’ te noemen.

De Democratische kandidate Hillary Clinton reageerde niet persoonlijk, maar haar adviseur buitenlands beleid, Laura Rosenberer, vertelde verslaggevers: ‘Het is schandalig dat de UNESCO de diepe, historische band tussen het Jodendom en de Tempelberg zou ontkennen.’

De Palestijnse Autoriteit, die de resolutie had ingediend, was uiteraard blij met de stemming. ‘Onze vreedzame agenda zal niet ontsporen door propaganda, noch zal onze tolerantie en de naleving van het internationaal recht worden veranderd door drogredenen en cynische verdraaiingen,’ aldus een verklaring van het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een aantal Israëlische functionarissen waarschuwde, dat indien de internationale gemeenschap de vijandige geschiedenis van de Palestijnse leiders accepteert, deze feitelijk het bereiken van vrede in de regio bemoeilijkt.

Voor de meeste Israëli’s is het belangrijkste knelpunt van het vredesproces de weigering van de Arabieren om te accepteren dat het Joodse volk een geschiedenis, en daardoor een legitieme claim in dit gebied heeft.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)