Trump fluit ambassadeur terug

0
213
Alweer blijkt de Amerikaanse president Donald Trump toch niet zo aan de kant van Israël te staan als velen hoopten. Zijn Ministerie van Buitenlandse Zaken wees donderdag zijn eigen ambassadeur in Israël terug, wegens het legitimeren van Joodse nederzettingen.

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Israëls hervestiging in het Bijbelse centrum van Judea en Samaria, vertelde de Amerikaanse ambassadeur David Friedman aan het Walla-nieuwsportaal dat de ‘nederzettingen deel uitmaken van Israël’.

Friedman legde uit, dat de verschillende VN-resoluties waarop het vredesproces is gebaseerd, Israël nooit verplichtte om het volledige grondgebied dat het in 1967 van de Jordaanse bezetting bevrijdde, over te dragen.

De reactie van Trumps Ministerie van Buitenlandse Zaken was snel en hard. ‘Ik wil alleen maar duidelijk zijn dat ons beleid niet is veranderd,’ aldus Heather Nauert, woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, die benadrukte dat de opmerkingen van Friedman alleen zijn eigen standpunten vertegenwoordigen, en ‘niet moeten worden beschouwd als een verschuiving in het Amerikaanse beleid.’

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)