Trump maant Israël tot rust

0
196
Het overgangsteam van de Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft Israël opgeroepen tot het temperen van zijn openlijke enthousiasme over de verrassende overwinning van hun kandidaat, en wat dit zou kunnen betekenen voor de Joodse nederzettingen.

‘We hebben officiële berichten van Trumps team ontvangen. Ze verwachten dat wij ons ingehouden gedragen,’ vertelde minister van Defensie Avigdor Lieberman woensdag in een persconferentie. ‘Er zijn mensen in zijn naaste omgeving die we goed kennen, die ons zeggen: ‘Wacht. Veroorzaak geen feiten op de grond.’ Lieberman zei voorts, dat hij hoopt dat zijn collega-Israëli’s ‘genoeg verstand zullen hebben om te stoppen met gejuich en openlijk enthousiasme. Het is ongetwijfeld schadelijk.’

Talrijke Israëlische publieke figuren, waaronder ministers, hebben Trumps verovering van het Witte Huis geprezen als het einde van het mislukte land-voor-vredesproces en elk idee van een onafhankelijke Palestijnse Arabische Staat. Israëlische Joden zouden onbeperkte goedkeuring hebben van de regering-Trump om in alle gebieden van hun Bijbelse hartland te bouwen, beweerden velen.

En zij lijken gerechtvaardigd bij die beweringen. Een week geleden, kort na zijn zeer verrassende overwinning op de Democratische kandidate Hillary Clinton, vertelde Trumps juridisch adviseur, Jason Greenblatt, aan Israëls Army Radio, dat de volgende Amerikaanse president ‘de nederzettingen niet als een obstakel voor de vrede beschouwt.’ Eerder in zijn campagne vertelde Trump aan de Britse Daily Mail over de nederzettingen, dat Israël moet ‘doorgaan’. Ze moeten voorwaarts blijven gaan.’

Trump heeft de wens geuit om betrokken te raken in de Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen, maar benadrukt dat zijn regering, in tegenstelling tot zijn voorgangers, geen voorwaarden of formules wil opleggen aan een van de partijen.

Lieberman zei dat Israël nu moet gaan werken aan een schikking, op grond waarvan de komende regering-Trump de grotere Joodse blokken nederzettingen officieel zal erkennen en de broodnodige bouw binnen hun grenzen zal steunen.