Toen premier Benjamin Netanyahu in februari Washington bezocht, maakte Trump duidelijk dat hij niet met de tweestatenoplossing was getrouwd en dat hij Israël veel meer ruimte zou geven dan vorige presidenten, als het gaat om het schetsen van de parameters van een levensvatbare en blijvende vredesovereenkomst.
Veel Israëli’s voelden dat Trump en Netanyahu het in zekere mate oneens waren over de prioriteitenlijst in de regio. Blijkbaar was Trump het eens met het Arabische standpunt, dat alle andere regionale problemen zouden afnemen, of zelfs worden opgelost, wanneer Israël en de Palestijnen een akkoord bereiken.
Hij sprak ook niet over de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, een belangrijke belofte voor de verkiezingscampagne.
Maar er was veel voor Israëli’s om blij mee te zijn.
Niet in de laatste plaats het tijdstip van het bezoek van Trump, dat samenviel met Jeruzalemdag, de gedenkdag op de Hebreeuwse kalender van Jeruzalems hereniging onder Israëlisch bestuur, precies 50 jaar geleden.
Trump werd ook de eerste zittende Amerikaanse president ooit die bij de Westelijke Muur kwam bidden, een andere subtiele bevestiging dat de omstreden Tempelberg inderdaad Joods is en in Joodse handen behoort te zijn. Al met al overlaadde Trump Israël met liefde en lof, en de Israëli’s hebben dit ruim beantwoord.
Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)