Trumps Buitenland-minister steunt Israël

0
189
De komende Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft woensdag in zijn nieuwe rol sterke steun voor Israël laten horen. Dat betekende zoiets als een opluchting. Tillerson was eerder CEO van Exxon Mobil, en had al jaren zaken gedaan met een aantal vijanden van Israël in het Midden-Oosten.

Maar bij zijn hoorzitting in de Senaat had Tillerson er geen moeite mee, Israël ‘onze belangrijkste strategische partner in de regio’ te noemen. Hij richtte zelfs zijn pijlen op de vertrekkende minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, omdat die zo vijandig was tegenover de Joodse Staat: ‘De toespraak van de minister, die volgde op de VN-resolutie (die de aanwezigheid van Joden in gebieden die worden opgeëist door de Arabieren veroordeelde), vond ik nogal verontrustend wegens de aanvallen op Israël en het op vele manieren ondermijnen van de regering van Israël zelf, wat betreft zijn eigen legitimiteit en de besprekingen,’ zei Tillerson.

Wat betreft de Amerikaanse buitenlandse politiek onder Trump, bevestigde Tillerson dat ‘Israël onze belangrijkste bondgenoot in de regio is, altijd is geweest en dat blijft. Ik denk dat in de regering-Trump, de President-elect het al duidelijk heeft gemaakt, ik ben het er volledig mee eens en zal (Israël) steunen.’